Necronomicon i Upsala

Det är fascinerande hur HP Lovecrafts gamla skräcknoveller bara fortsätter att växa i popularitet och inspirerar till nytt skapande. Just nu känns det dessutom som om det händer väldigt mycket på den svenska Lovecraftianska scenen. Stockholms Lovecraftfestival gick av stapeln förra helgen i Stockholms kulturhus med filmvisning, föredrag, internationella gäster samt släpp av ett antal nya svenska Lovecraftinspirerade serietidningar, bl.a. 1 000 Ögon: Cthulhu av Jonas Anderson och Daniel Thollin samt Professor Frans och Necronomicon i Upsala av Mohamed Omar och Rickard Fornstedt.

Jag har tidigare läst Mohamed Omars Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet. Det var en trevlig novell som utspelade sig i ett dimhöljt Upsala som balanserade mellan vårt vardagliga moderna Uppsala med kårsittningar, smarttelefoner och Stjärnornas krig, och ett mörkare mer gotiskt Upsala med blod, hemliga kulter och mörka hemligheter.Omar har även släppt Professor Frans och den siste Sturen, men den har jag tyvärr inte läst.

Professor Frans och Necronomicon i Upsala är ett nytt grepp. Istället för en vanlig novell så har Mohamed Omar slagit sig samman med tecknaren Rickard Fornstedt och skapat en serietidning. Det är i samma behändiga A5-format som det stulna gudahuvudet och ligger väl i handen. Professor frans och hans assistent Henning ger sig åter ut på jakt efter sanningen genom välbekanta Upsalamiljöer. Jag gillar verkligen hur de aktivt har använt kända och mindre kända ställen i Uppsala för att lokalt förankra allt som händer.

Jag kommer aldrig mer att kunna se på Ulleråkersområdet på samma sätt, nu när jag vet vad som döljer sig nere i mörkret.

Dialogerna är rappt skrivna och tecknarstilen är stundtals något barsk men fungerar väldigt väl för sitt syfte. Äventyret är härligt spaceigt med lovecraftianska krafter bortom tid och rum, galna sekter och interdimensionella rymdnazister. Slutet får mig att tro att det kommer en uppföljare, och det ser jag gärna. Skulle jag få önska något så skulle jag vilja ha ännu mer av det gotiska Upsala, ännu mer av de trånga gränderna, höga tornen och tjocka dimman. Det här var roligt och jag vill gärna läsa mer.

 

1 comment

Comments are closed.