Munins skärvor får litteraturstöd av kulturrådet

Nu i december så bör nära 300 ex av Munins skärvor ha anlänt till bibliotek runtomkring i Sverige. Munins skärvor har nämligen, roligt nog, fått litteraturstöd från kulturrådet.

Det känns väldigt bra. Munins skärvor är ett speciellt litet kärleksbarn. Det var första gången jag samlade mina noveller på ett enda ställe, och resultatet blev en lite egensinnig amalgam av science fiction- och skräck. Den fick en riktigt bra BTJ-recension, men sålde ändå inte i några stora upplagor till biblioteken.

Jag skickade in Munins skärvor till kulturrådets jurygrupp och hoppades, men förväntade mig absolut ingenting. När man tittar på deras kvalitetskrav så är det en del som ska till:

“Boken ska bedömas utifrån hantverksmässig kvalitet där hänsyn tas till korrekturläsning, språkbehandling, textkritisk granskning och tillförlitlighet i sak.

Vid bedömningen av utpräglad genrelitteratur, till exempel fantasy eller deckare krävs att de tänjer genrens gränser och tillför den något nytt av språklig, tematisk eller gestaltningsmässig art.”

Roligt nog så passerade Munins skärvor genom nålsögat. Juryn måste ha gillat den. Det är ytterligare ett bevis på att ett litet förlag kan ge ut kvalitetslitteratur, och det är fantastiskt att vi har ett kulturråd som ger möjlighet för det som är annorlunda att nå ut till Sveriges bibliotek och till läsarna.