Deltar i första numret av Brev från Cosmos med novellen Mama Sema

Den 22:a maj släpptes det första numret av Brev från Cosmos, en ny e-tidskrift med SF-noveller. I trevligt sällskap med Boel Bermann, Jonas Larsson, Eira A. Ekre, och Joel Arvidsson så bidrar även jag till detta nummer med min novell Mama Sema.

Club Cosmos, som är lite av gudmor för det hela, är Sveriges äldsta fanförening för science fiction. Första numret, som har fokus på artificella intelligenser, publiceras digitalt, som epub eller pdf, och man kan ladda ner den alldeles gratis.

Om du undrar mer om vilka Club Cosmos är och vad det är för människor som skapat denna tidning så har bloggen Tentakelmonster, av min eminente podcastkamrat Andreas Ljungström, gjort en intervju med en av upphovsmakarna, Patrick Centerwall.

Så vad handlar just min novell om då?

Sema Janguo vet ofta vad som ska ske innan det inträffar. I en kaotisk verklighet kan hon tyda tecknen och vet vad de betyder. Fast det är få på Nyumbani, en obetydlig koloni i utkanten av det mäktiga Samväldet, som vill lyssna till en gammal kvinna, så hennes röst har tystnat.

Men så anländer gudarna till hennes värld. De som hon en gång vände ryggen. De säger att hennes ord är viktiga, att hon ska bli deras nya orakel. Men hur skulle hon kunna tjäna dem hon har kommit att avsky?

Mama Sema är en berättelse om mäktiga artificiella intelligenser, om misstro och hopp, i en avlägsen framtid. Men framförallt handlar den om Mama Sema, kvinnan som såg och som talade.