Nytt boksläpp: Tidsmaskinen av H.G. Wells

Måndagen den 2:a januari släpps H.G. Wells science fiction-klassiker Tidsmaskinen. Det är en nyöversättning jag arbetat med ett tag. Den kommer att finnas tillgänglig som pappersbok, e-bok och ljudbok.

Det är historien om uppfinnaren från London som bygger en tidsmaskin, far till en avlägsen framtid och får sin maskin stulen. Strandad i en värld fylld av mirakel och förfall söker han efter en väg hem och finner en dold ondska. Det är en berättelse som rymmer både ett vilt äventyr och en skarpsinnig reflektion över människans hjärta och drivkraft. Det är en vision som sträcker sig över nästan ofattbara tidsrymder mot både mänsklighetens och jordens öde.

H.G. Wells (1866-1946) ses i allmänhet, tillsammans med Jules Verne, som en av science fiction-genrens förfäder. The Time Machine släpptes första gången 1895 och är en av de stora föregångstitlarna inom genren. Det var med den som H.G. Wells etablerade tidsmaskinen som koncept, något som har kommit att användas oräkneliga gånger sedan dess. Boken har tidigare utkommit två gånger på svenska, senast 1976 i översättning av Kjell Ekström & Sam J. Lundwall.

Min förhoppning är att en ny generation av läsare ska få upp ögonen för Tidsmaskinen och den genre som den var med om att skapa. Därför är det också viktigt att den finns tillgänglig i alla format, inte bara på papper, utan även som e-bok och ljudbok.

Omslagsillustrationen är gjord av Andreas Raninger och ljudboken är inläst av Jakkin Wiss på In Mind Studios.