Hur funkar det?

Varje vecka under nio månaders tid spelade jag in ett kapitel av Drakhornet och la upp det på internet. Det sista avsnittet tankade jag upp lagom till nyår 2012. Det innebär att hela Drakhornet nu sedan länge ligger på internet som gratis ljudbok i podcastformat.

Vad är en podcast kanske du undrar?

En podcast är som ett radioprogram man kan prenumerera på. Därför kallas det även för podradio. Det kan vara glada amatörer som gör sin egen radio, eller riktiga radiostationer som lägger ut sina program. T.ex. har jag i flera år lyssnat på många av Sveriges Radios program som podradio.

Det smidiga är att man aldrig behöver passa en viss tid. Istället blir nästa avsnitt tillgängligt automatiskt så snart det lagts upp på servern. Då kan man antingen lyssna direkt över internet, eller tanka ner det och föra över till sin iPod/iPhone/mp3spelare. Enkelt och smidigt att lyssna i tunnelbanan, bilen eller under promenaden. Det är helt enkelt den ultimata ljudtjänsten.

I USA är det ganska vanligt att nya författare lägger ut sina böcker som podcast. Det är ett enkelt och snabbt sätt att få nya lyssnare och i förlängning nya läsare. Vad jag vet är jag först i Sverige. Det finns andra som spelat in sina böcker som ljudböcker och lagt upp dem gratis på internet. Men vad jag vet är jag först med att använda podradioteknologi.

För att kunna lyssna på en podradio behöver du en podcast-klient. Det finns ett enormt utbud till alla plattformar, även om den största är iTunes. Via iTunes kan du lyssna i din MAc eller  PC, eller smidigt föra över podradioavsnittet till alla Apples apparater. På iPhone och iPad finns nu även Apples egen Podcaster, en app som till skillnad från iTunes inte försöker göra allt, utan bara fokuserar på just podradio.

För att lyssna till Drakhornet så kan du antingen följa någon av de guider som finns i menyn ovan. Eller så kan du tanka ner valfri podcast-klient och använda någon av adresserna nedan för att låta klienten hitta ljudboken.

 http://fafnerforlag.se/feed/drakhornet

http://itunes.apple.com/se/podcast/drakhornet/id424433405

Vad du än lyssnar på så önskar jag dig en skön stund i Kilsbergens mörka skogar.

 

 

Dela med dig:
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • MySpace
  • PDF