Ghost in the Shell (1995)

Ghost in the Shell
Movie (1995) 82 min


Året är 2029. Nätet är totalt världsomspännande och det finns mycket få gränser kvar. Människan har lärt sig att ladda upp sig själv som virtuella medvetanden och hur man tillverkar cybernetiska delar för att förstärka människokroppen.

I denna tid av gränslöshet vet inte heller kriminaliteten några gränser. Vi för följa Kusanagi och Bateua, två cyborgs som arbetar på den hemliga polisorganisationen Section 9. Kusanagi har bytt ut så mycket delar av sin kropp att egentligen bara små delar av hennes hjärna fortfarande är mänskliga. Det är där som hennes själ “ghost” finns. Kusanagi och Betaua får plötsligt ett fall, med fiender som inte skyr några medel, och med konsekvenser som hotar att förändra allt.

Det är en hyfsat bra animefilm. Jag vet att den här rullen blev kultförklarad av många och att den ses som en arvtagare till Akira men enligt min mening når den aldrig upp till samma nivå. Lite för seg och lite för rörig narrativ struktur. Historien är strukturerad på ett sätt som är ganska typiskt för japanskt berättande.

Den börjar i mitten, utan några egentliga förklaringar, vilket innebär att man måste gissa sig till hälften och se om den minst en gång för att fatta allt. Problemet är att historien är inte bra nog för att ge det engagemanget som krävs för att arbeta sig igenom allt flera gånger.

Hyfsat bra, men absolut inte kult, inte för mig i alla fall.

Se hellre den fantastiska serien som denna film gav upphov till. Ghost in the Shell: Stand Alone Complex. Speciellt säsong ett är lysande.

Mitt betyg: 5/10