Kiki’s Delivery Service (1989)

Hayao Miyazaki´s: Kiki’s Delivery Service (Majo no takkyûbin)
Movie (1989) 103 min


Kiki är tretton år gammal, det är den åldern då en ung häxa förväntas lämna sina föräldrar och ge sig ut i världen för att rå om sig själv. Detta är ett stort test av uppfinningsrikedom och förmåga att ta ansvar. Så med lite pengar, sin mammas flygande kvast samt sin bästa vän den talande katten Jiji, ger sig Kiki av till den stora staden vid havet. Där har de inte sett till en häxa på år och dar, och man kan nog inte säga att behovet av dem är så stort heller. Så vad ska en ung häxa göra? Uppfinningsrik som hon är gör hon det hon kan göra bäst: att flyga kvast. Hon startar en luftburen postservice.

Demonregisören Hayao Miyazaki har gjort det igen. Detta är en underbar film. Den är så söt att man bara smälter bort när man ser den. Detta är ett bevis på att en bra film inte behöver aktion och häftiga specialeffekter. Detta handlar enbart om Kiki, hennes små bekymmer, och de vänner hon får på vägen. Vänner som uppmuntrar och hänger kvar, för att hjälpa, även när de inte hade behövt det. Detta är en film som gör en glad. 🙂

Mitt betyg: 9/10