Moon

Vill tipsa om en film jag såg för ett tag sedan. Den heter rätt och slätt Moon och är en av de mest intressanta SciFi filmerna från 2009.

Detta är klassisk gammal “hard scifi”. Det är alltså så långt man kan komma från “fantasy scifi” som t.ex. Star Wars. Här finns inga konstiga aliens, inga laserpistoler, enorma rymdkryssare eller hopp genom hyperrymden.

Vad man däremot bjuds på är lysande skådespeleri och en historia som i det närmaste är teater, ett kammarspel, fast förlagt till en liten rymdbas på månens baksida.

Sam Bell (spelad av Sam Rockwell) har ett treårskontrakt med ett gruvföretag som utvinner Helium-3 på månen, (som behövs i en typ av fusionsreaktorer). Hans ända sällskap är roboten GERTY (som får sin röst av den alltid brilliante Kevin Spacey.) Men hans kontrakt börjar lida mot sitt slut och snart ska han få komma hem till sin älskade fru. Han har inte kunnat prata direkt med henne sedan han lämnade jorden, då kommunikationssateliten är trasig, men han utväxlar ständigt videopost med henne.

Men så råkar han ut för en olycka. Han fastnar medvetslös ute i en av månbilarna, många mil från stationen. När han vaknar upp är han tillbaka på stationen, utan att veta hur han hamnat där. Och något är annorlunda. Och så möter han sig själv. Bokstavligt talat.

jag vill inte avslöja mer än så.
Se filmen!