Gamex – Jag hade helt enkelt väldigt kul…

Igår lördag, var jag på Gamex, Sveriges första riktiga spelmässa, och jag hade fruktansvärt kul. Det berodde egentligen inte så mycket på allt som visades på själva mässgolvet. Inte så att utställarna gjorde ett dåligt jobb. På många områden tycker jag att de lyckats mycket bra. Men det överlägset roligaste var självklart att få träffa alla sköna människor.

När man skriver och läser på varandras bloggar får man ju efter ett tag en slags känsla för varandra. Men det är bara vissa aspekter av den verkliga personen som syns bakom text och ikoner. Det är inte samma sak att mötas ansikte mot ansikte. Så det var väldigt kul att se vilka som dolde sig bakom alla namn och nicks. Det visade sig ju vara ett väldigt skönt gäng!

Efter Gamex stängde för dagen var vi en större grupp som drog till Bishops Arms för lite nattliga förfriskningar. Vi lyckades samtala om allt från: World of Warcraft, Game of the Year, 3Dgrafik, spotifyteknik, bokförlagens nära förestående kollaps inför ebook revolutionen samt olika bloggstrategier till blöjbyten, bebisfoton, Teletubbies och den kroniska sömnbrist som ofta uppkommer under småbarnsåren. Det var verkligen jättekul och ett stort tack till Emmy, SpelMalmer, SpelgubbsHenke, SvampriksLudde, Joon, Micke och alla andra som var där för en riktigt trevlig kväll.

Men tillbaka till själva Mässan. Emmy och jag testade vid tillfälle ett fäktningsspel till Sony Move. Detta filmades av SpelMalmer på Emmys videokamera och hamnade bara ett dygn senare på youtube. All cred till SpelMalmer och Emmy för denna filmsnutt. Se Emmys andra Gamexfilmer här.

Annars då? Gamex i korthet:

Det var väldigt roligt med:

 • Den goda atmosfären i mässhallen. Det kändes som om folk var glada och hade roligt.
 • Spelradions Live-inspelning av sitt avslutningsavsnitt. Det var kanske lite trångt och en aning långt. Men samtidigt var det väldigt familjärt och liksom en värdig final. Fram för mer sånt här!
 • Allt trevligt folk i Scifi-bokhandelns monter. (Har alltid haft en soft spot för den bokhandeln. Bästa i stan, om inte i Sverige.)

Mest förundrad inför:

 • Alla dessa tonåriga killar (för jag såg faktiskt inte till en enda tjej) som stod i en säkert hundra meter lång kö för att få spela några minuter av Call of Duty Black Ops. Spelet släpps ju på tisdag!

Intressantast:

 • KTH´s microsoft surface bord där de spelade ett egenutvecklat avancerat towerdefense spel med fysiska spelpjäser. Det fanns i princip ingen fördröjning alls mellan spelpjäserna och vad som skedde på bordets bildskärm. Mycket imponerande, och ett till synes väldigt kul spel.

Lite besviken på:

 • Kinect och Move. Både Microsofts och Sonys olika rörelsesystem är helt enkelt lite för slöa och oprecisa.
 • Kinect hade en fördröjning på kanske 200 till 300 millisekunder. Det är nästan en evighet i reaktionsspel. Dance Central verkade roligt. Men för övrigt var spelutbudet till Kinect på ungefär samma nivå som PS2:ans EyeToy för fem år sedan. Faktum är att flera spel var orimligt lika de jag spelade för fem år sedan, med den skillnaden att med EyeToyen upplevde jag aldrig någon fördröjning. Nu är jag kanske lite elak. Kinect kan ändå läsa av din kropp i 3D på ett helt annat sätt, och den kan också sortera bort ovidkommande information. Men det hjälper liksom inte när den är så slö och oprecis.
 • Move kändes som om det hade mindre fördröjning, kanske bara på mellan 100-150 millisekunder. Men det är ändå för slött, och man fick aldrig någon riktig känsla av precision.
 • Jag tror inte att de här alternativen kommer att slå. Kanske för casualmarknaden, men inte för hardcore gamers som kräver både hög precision och snabb reaktion av sitt kontrollinterface.

Vad jag skulle vilja se mer av inför nästa år:

 • Fram med mer gräsrotsmedverkan, som t.ex. årets inslag från spelradion. För efter några timmar har man ändå vandrat runt det mesta av mässgolvet och sett de flesta båsen. Då vore det inte fel att gå in till de bakomliggande rummen och gå på seminarier.
 • Man skulle kunna ha seminarier med speldesigners som tar upp olika aspekter av spelskapande. Det finns hur många ämnen som helst att debattera: karaktärsdesign, grafisk design, genderfrågor, historieberättande kontra gameplay, indiescenen o.s.v. Och vi har ju många spelstudios i Sverige med kunnigt folk. Borde inte vara svårt att fixa.
 • Och varför inte några fler seminarier om och av podcast/bloggosfären.
5 comments
 1. Kul att träffa dig också, Oskar! Sorry om jag var lite för snackig, jag har märkt att jag på senare tid har ett uppdämt behov av att prata med folk i vuxen ålder.

 2. Hahaha! Inga problem! 🙂
  Tvärt om, det var bara roligt!
  Och jag kan helt och hållet förstå det där uppdämda behovet! 😉

 3. Tror inte jag såg dig någonstans!

 4. Jag såg ingen av er, vilket var både skumt och förståeligt med tanke på antalet besökare och att jag var där alla dagarna, hela dagarna. Tyckte nog att det ständigt fanns saker att göra, även om det blev lite segt mot slutet. Men sen tog vi det ganska lugnt och spelade många saker flera gånger och längre stunder när det var mindre folk under kvällar och mornar. Missade dock en hel del, men det berodde mest på att det helt enkelt inte verkade intressant. Och orka stå i en och en halvtimmes kö för att spela Killzone 3.

  Grym mässa, hur som haver. Bara att börja räkna ned till Sci-fi-mässan nu då. 😉

 5. Jag höll också ett öga öppet efter er. Men såg er inte heller. Lite tråkigt, men inte helt oväntat med tanke på den brutala mängden människor.

  Jag är bara glad att jag ändå hittade så många. Till nästa år får vi väl på ett mer organiserat vis bestämma en mötesplats. 🙂

Comments are closed.