Space Battleship Yamato – Snart på en bio nära dig

När jag var liten såg jag några avsnitt av en tecknad serie jag tyckte var fantastiskt spännande. Först många år senare förstod jag att det hade varit Star Blazers, en del av ett stort japanskt Animeimperium vars flaggskepp var Animen Space Battleship Yamato.

Jorden är under belägring. Elaka aliens, med en totalt överlägsen rymdflotta, har bombat jorden med radioaktivt avfall. Människorna har flytt från ytan och bor i underjordiska städer. Men sakta tränger radioaktiviteten allt djupare och snart kommer varje människa att vara död.

Men så kraschar ett främmande skepp på Mars. Där finns en meddelandekapsel från en okänd planet. De erbjuder hjälp. De har tekniken att kunna rena jorden från all strålning. I kapseln fanns också ritningar på överljusmotorer och kraftfulla vapen.  Desperata bygger mänskligheten ett nytt slagskepp. De använder skalet av japans gamla WWII slagskepp, Yamato (sic!) och fyller det med ny teknik. Yamato är det enda av mänsklighetens skepp som kan mäta sig med de elaka rymdvarelserna.

Sedan ger de sig av. Mot andra galaxer. För att rädda mänskligheten. Det var fruktansvärt kul. När jag var sju. 🙂

Nu har japanerna gjort en riktig spelfilm av den gamla animen. Kolla in trailern nedan. Det ser faktiskt riktigt rolig ut. Den lär väl knappas släppas på bio i Sverige. Men har man tur kanske man kan köpa en import DVD från USA om ett år eller så.