författande

25 frågor om mitt skrivande – del 2

författande

Liza på Språkmakargatan har konstruerat en rolig liten enkät om skrivande. Detta är de sista 12 frågorna, de första 13 publicerades igår.

14. Har du författardrömmar? Har du påbörjat en roman någon gång (och kanske avslutat den?)
Absolut! Min första bok, en ungdomsfantasy vid namn Drakhornet, kommer att publiceras i slutat av mars, början av april. Det är hundratals timmar arbete som är nedlagt på den texten. Men det varit otroligt kul, hela resan genom. Sedan har jag många andra projekt i huvudet. Dels kommer jag att ägna en hel del tid åt uppföljaren till Darkhornet. Men jag planerar även att skriva en ”sann historia” om en tonåring som tvingas lämna Irak och kommer till Sverige som ett ”ensamkommande flyktingbarn.”

15. Har du varit med i en skrivtävling?

Ja det har jag. Det var många år sedan. Som tur var så vann jag inte. Men jag tänker skicka in ett bidrag eller två till Mitranias just nu pågående novelltävling. Med lite tur och skicklighet så kommer man med.

16. Har du blivit publicerad?

Inte än. Men det kommer. Snart. Mycket snart.

17. Bloggar du? Vad tycker mest om att skriva om i din blogg – har du ett favorittema?

Jag gillar att skriva om berättelser och berättande. Oavsett medium. Det kan vara film, böcker eller dataspel. Faktum är att det har blivit en hel del dataspel under senaste året, så pass mycket att man skulle kunna tro att bloggen är en renodlad spelsblogg. Men det är bara för att spel är ett favoritmedium.

18. Hur ser din handstil ut? Beskriv!

Relativt slarvig. Jag har inte tålamod att skriva snyggt. Tar för lång tid. Men folk brukar ändå kunna läsa vad jag skriver. Tror jag. 😉

19. Var hittar du inspiration till ditt skrivande? När blir du inspirerad att skriva?

Hela tiden. Man kanske ser på en dokumentär på tv, eller lyssnar på radio, spelar ett spel eller läser en bok och plötsligt får man en idé. Sedan går man och gnager på idén tills den plötsligt smälter samman med något annat, och så fullkomligt exploderar det! Plötsligt står man där med en värld, karaktärer och en outline till en berättelse.
Det finns inget roligare.

20. Vad tycker du är svårast med att skriva?

Att faktiskt finna den där tiden som krävs. Att placera rumpan framför datorn och göra det. Prioritering. Det finns ingen annan väg.

21. Var sitter du helst när du skriver? Har du en favoritplats?

Datorn på kontoret. Annars är det mysigt att ta laptopen och sätta sig på café. Men sådan lyx har jag inte hunnit med det senaste halvåret.

22. Har du några favoritord när du skriver s.k. “darlings”?

Massvis. Jag försöker avliva dem så effektivt jag bara kan. Men ”så”, ”väldigt”, ”fantastiskt”, ”mycket”, ”plötsligt” m.fl dyker upp irriterande ofta.

23. Är du en språkpolis? Brukar du reagera på andras skrivande? Har du några “allergier” när du läser andras texter? Vilka?

Nej. Jag bryr mig inte jättemycket. Jag tycker det är viktigare att språket flyter, att berättelsen grabbar tag i en och att karaktärerna är intressanta.

24. Gemensamma skrivprojekt: Är du duktig på att skriva tillsammans med andra t.ex. grupparbeten – eller föredrar du att skriva själv?

Jag har inte gjort det sedan jag pluggade för många år sedan. Så jag vet faktiskt inte. Skulle vara kul att testa på ett samarbete med någon annan författare någon gång.

25. Vilket språk föredrar du att skriva på?

Svenska. Även om jag gillar engelskan är jag inte i närheten av att vara tillräckligt bra för att kunna skriva prosa. Svenska är mitt modersmål och det är genom det som jag relaterar till känslor, tankar och upplevelser.

5 comments
  1. Intressant Oskar!

    Jag ser fram emot den verklighetsbaserade berättelsen om Irak-killen!

  2. Intressant läsning. Alltid kul att se hur andra jobbar och höra om deras erfarenheter.

  3. @Jonte: Tackar. Det ser jag också fram emot. Ska bli grymt kul att skriva. Och jag känner passionerat för historien. Det är viktigt att den får bli hörd.

    @NuYu: Du får väl göra den också på din blogg!? 🙂

  4. Hm… ja alltså… typ – kanske någon gång!

    1. hehehe 😉

Comments are closed.