Scifi-filmer att se fram mot under 2013

 

Cloud Atlas

 

Det kom ganska gott om scifi-film under 2012, något som så klart är mycket roligt. Men tyvärr visade det sig att det var ganska många filmer som hade mycket yta och lite substans. (Battleship, Total Recall, Prometheus, MiB3.)

När nu nyåret närmar sig känns det därför helt rätt med ett inlägg som ser fram mot 2013. Det ser ut att bli ett riktigt fint scifiår! Ärligt talat kan jag inte minnas senast det fanns så mycket intressant att se fram emot! Förhoppningsvis lyckas de även att fylla alla snygga effekter med intressant innehåll.

Låt mig också poängtera att för listan nedan används termen “scifi-filmer” lite slarvigt. I listan har jag även stoppat in superhjältefilmer och zombiefilmer som kanske egentligen skulle hamna i sina egna kategorier, men jag orkade inte skriva ett inlägg till bara för dem. 😉

Cloud Atlas

Något så intressant som en bokadaption av David Mitchell’s prisvinnande bok med samma namn. En historia som utspelar sig både i dåtid, nutid och framtid och där de beslut och karaktärer man träffar i en tidsepok påverkar de andra. En scifirulle med ett visst intellektuellt tuggmotstånd? Det händer inte allt för ofta. Låter mycket spännande.

 

The Host

Efter vampyrer kommer utomjordingar. Twilightfilmerna är på upphällningen och vad kan då vara bättre än att filmatisera nästa bokserie av Stephanie Meyers? Det verkar följa ett ganska klassiskt bodysnatchertema, där elaka aliens tar över människornas kroppar, något man sett ett dussin gånger förut. Men vem vet. Det kanske faktiskt kan bli bra.

 

Robocop

Vår egen Joel Kinnaman har fått ansvaret att axla rollen som Robocop i en reboot av klassikern från 1987. Ska bli intressant att se om de lyckas göra filmen politiskt och kulturellt relevant, eftersom originalet på väldigt många sätt känns som en klassisk 80-talsrulle. I värsta fall blir det ytterligare en reboot med snygg yta men utan djup (som t.ex. årets Total Recall.) Men den som väntar får se. Kinnaman är i alla fall en bra skådis, så om manus håller så finns det ändå förhoppningar.

Catching Fire

Uppföljaren till årets stora hit Hungerspelen. Jag såg Hungerspelen på bio och blev positivt överraskad. All hype hade gått mig totalt förbi och jag såg filmen med ganska låga förväntningar. Visst påminde den mycket om Battle Royal, eller t.o.m. 80-tals klassikern med Arnold i huvudrollen, The Running Man. Men det gjorde inte så mycket. Det var ett nytt fräscht grepp och det ska bli intressant att se hur serien utvecklar sig.

 

Star Trek Into Darkness

Den nya Star Trek filmen som följer upp J J Abrams reboot av hela franchiset. Det verkar mörkt, skitigt och kommer garanterat att innehålla väldiga mängder lenseflares. Dessutom är det ju den underbara Benedict Cumberbatch som ska spela ondingen. (Kan det vara Kahn) Personligen gillar jag verkligen den mörkare riktningen som Abrams har tagit det hela. Missförstå mig rätt. Jag är en stor fan av gamla klassiska Star Trek, men det var på tiden att någon tog denna perfekta, utopiska framtid och körde över den med en ångvält.

 

Elysium

Regisseras av Neill Blomkamp som 2009 gav oss den helt lysande District 9. Det som särskilde den filmen från resten var ett smart manus, riktigt snygg klippning och en social patos. (Sedan hade den snygga specialeffekter också, men det är inte längre något unikt.)

I Elysium verkar Blomkamp åter arbeta med att skildra den lilla människan i det stora systemet. Året är 2159 och jorden är hopplöst överbefolkad. De rikaste flyr upp till en rymdstation som ligger i omloppsbana kring jorden, där de kan fortsätta leva sina lyxliv. Matt Damon spelar en gammal fängelsekund som plötsligt dras in i en konspiration som kan sätta hela världens maktbalans ur spel. Kan bli hur bra som helst.

 

After Earth

Detta är nästa film av M Night Shyamalan. Denna man som har gjort så lysande filmer som Sjätte sinnet och Unbreakable har under de senaste åren knappt lyckats med någonting han företagit sig. Historien handlar om två astronauter, spelade av Will and Jaden Smith, som kraschar på en vild och främmande planet. Pappa Will skadades i krashen, och nu är det upp till Jaden att hitta den där nödsändaren och aktivera den så att de kan bli räddade. Problemet är bara att han måste ta sig genom flera mil av vildmark för att komma dit. Med Shyamalan vid rodret och Smith i huvudrollen så kan det här bli precis hur som helst. Det kan bli kanon så väl som fullständig kalkon.

 

Pacific Rim

Guillermo del Toro gav tillbaka The Hobbit till Peter Jackson och ägnade sig istället åt Pacific Rim. Det är något så roligt som en jättemonsterrulle, typ i samma anda som gamla hederliga Godzilla, men med en helt enorm budget bakom sig.

Slemma megamonsters väller ut genom en interdimensionell spricka på stilla havets botten. De hotar att döda allt liv på planeten. Människorna böcker då enorma robotar för att med knytnävsslag av rostfritt stål förpassa monstren tillbaka till sin egen dimension.

Personligen hade jag nog bara avfyrat några missiler (eller torpeder). Men strunt i realismen! Det här är ju så roligt man kan ha det i biosalongen. Jätterobotar som brottas med jättemonster! Kan det bli roligare?

 

The Worlds End

Jag fullständigt älskade Edgar Wright’s Shaun of the Dead. Enligt min mening en av de bästa zombierullarna någonsin. Nu är han på gång igen, denna gång med någon slags apokalyps. Vad exakt det är vet jag inte. Inte heller hittade jag något trailer, men väl en liten intervju med nämnda Edgar Wright. Jag har egentligen ingen aning om vad filmen har tänkt handla om, förutom jordens undergång, men någonstans litar jag på att Edgar Wright kommer att hitta rätt.

 

 

Enders Game

Det är nu väldigt många år sedan jag läste boken av Orson Scott Card. Det är i mitt tycke en klassiker som jag fortfarande håller högt i mitt minne. Den handlar om barngeniet Andrew “Ender” Wiggins som rekryteras av rymdflottan för att tränas med andra extremt intelligenta barn för att bli framtidens härförare och strateger i mänsklighetens interstellära krig mot “insekterna.”

Dock har filmatiseringen låtit vänta på sig och kanske var det lika bra eftersom det krävs kanske maffiga specialeffekter för att matcha boken. Nu är bara förhoppningen att de dessutom lyckas med manus och skådespeleri. En film jag hoppas mycket på och ser fram emot.

 

Oblivion

För 60 år sedan anföll rymdvarelserna. I det brutala krig som följde vann till slut mänskligheten, men till ett högt pris. Jorden var ödelagd. Tom Cruise spelar en tekniker vars uppdrag det är att resa runt på jorden och serva det gamla försvarssystemet. Plötsligt träffar han en kvinna med hemligheter och inser att det fortfarande bor folk på jorden. Deras ledare spelad av Morgan Freeman verkar bära på ytterligare hemligheter och frågan är vad det var som egentligen hände för 60 år sedan. Verkar kunna bli riktigt bra.

 

The Prototype

Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om den här. Den handlar om en militär android som flyr från laboratoriet och blir jagad av soldater. Det kan bli hur bra som helst med ett samtal om människa och maskin, och den flytande(?) gränsen däremellan. Eller så blir det bara en standardiserad scifiaktionrulle utan någon som helst tyngd. Vi får väl se.

 

Robot & Frank

En tjänstrobot och en pensionerad inbrottstjuv. En intrig som upplagd för så väl humor som spänning. Ser lovande ut.

 

Gravity

Handlar om två astronauter (George Clooney och Sandra Bullock) som överlever när deras rymdstation kollapsar. Nu måste de bara försöka hitta en väg att ta sig ner levande på jorden också. Regisserad av Alfonso Cuarón’s som gjorde den lysande adaptationen of PD James’ roman Children Of Men. Kan bli riktigt bra.

 

Iron Man 3

Tja.. Vad ska man säga. Jag älskade Iron Man 1, och tvåan, och Avengers. Och trailern för trean ser trevlig ut. Jummie!

 

Man of Steel

Ännu en ny Stålmannenfilm. Och intressant nog verkar de denna gång göra honom lite mer mänsklig. Ett problem jag haft som vuxen med stålmannen är hans totala perfektion. Det gör honom allvarligt talat till en ganska tråkig karaktär. Men här ser det mer nyanserat och spännande ut. Något att se fram emot.

 

The Europa Report

Handlar om astronauter som letar efter liv på Jupiters måne Europa. Dessutom med vår egen Michael Nyqvist!

 

World War Z

Så ska den hyllade boken bli film. De har dock (som väntat) tvingats skriva om den ganska radikalt. Boken är baserad på olika småberättelser från olika människor från hela jorden som berättar hur de överlevde zombieapokalypsen. Filmen verkar smalna av det perspektivet betydligt och återigen sätta fokus på USA. Brad Pitt i huvudrollen… Kan bli bra… kan bli dåligt. Vi får vänta och se.

3 comments
  1. Tack för sammanfattningen och tipsen!

    Det här är fel på flera sätt, men jag kan inte låta bli att tipsa om Gengångare på svtplay: http://www.svtplay.se/video/923204

    En fransk serie som lånar (kanske t.o.m. plagierar) premissen från John Ajvide Lindqvists bok Hanteringen av odöda. 3 avsnitt har visats hittills, jag har sett de två första och gillar det jag ser.

  2. Inget fel på något sätt. 🙂

    Tack för tipset. Får se till att kolla in det.

  3. Suverän genomgång. tack!

Comments are closed.