Liten konferensrapport från Swecon/Confuse 2015

Så gick årets Swecon av stapeln på Frimis i Linköping. Det var några mycket sköna dagar. Kongressen som i år gick under namnet Confuse varade i dagarna tre. Själv missade jag fredagen men njöt i fulla drag av lördag och söndag.

Det finns så mycket som är så kul på ett Swecon. Det roligaste är gemenskapen, att få träffa sina fandomvänner och fantastikförfattarkollegor. Jag spenderade en hel del tid inne i “Dealers room” och pratade med kollegorna, och sålde en och annan bok också. Dessutom pågår det hela tiden ett program med spännande seminarier, paneldiskussioner och föredrag. Det gör alltid lika ont när det är två riktigt intressanta programpunkter samtidigt och man är tvungen att välja.

Dealers Room, med Mattias Lönnebo på plats.

Jag anlände med bil på lördag morgon. Efter att ha lastat av alla bokkartonger ställde jag bilen i det smidigt närbelägna parkeringshuset. Sedan var det en snabb promenad tillbaka för att rigga upp bordet och ställa fram skålen med geisha-chokolad. Sedan sålde jag min första bok nästan omedelbart, och insåg då att jag hade glömt ta med mig växelpengarna. Det var bara att springa upp till stortorget och ta ut i automaten.

Efter lunch höll jag mitt föredrag om Shintoism i japansk animefilm. Det var väldigt kul att få prata om denna fascinerande religion och visa filmklipp från olika animeserier och filmer. Inte minst de färgglada bilderna från studio Ghibli piggar alltid upp.

Framåt kvällen var jag med i en panel om AI och robotar. Medverkande var Patrik Centerwall (mod), hedersgäst Madeline Ashby, Tommy Persson, Thomas Padron-McCarthy och jag. Det roliga var att både Tommy Persson och Thomas Padron-McCarthy arbetar som programmerare med just AI-system, medan jag och Madeline Ashby är författare som skriver om dem. Madeline Ashby har skrivit vN och iD, två böcker om nanobotsbaserade, självreplikerande, syntetiska androider i en inte allt för avlägsen framtid. Jag tycker det blev ett riktigt bra samtal där vi roligt nog dessutom hade lite olika åsikter.

AI-panelen

Den sista panelen för lördagen var om huruvida vi bör ha ett fantastikpris i Sverige. Där satt jag alltså i publiken. Jag fick ändå vara med och prata lite då jag tidigare dryftat mig i svenska fandomgruppen på facebook om att jag tycker det är på tiden att vi instiftar ett sådant pris. Vi genomgår just nu en revolution och explosion av inhemskt producerad fantastik. Aldrig tidigare har det publicerats så mycket. Ett pris skulle ha många positiva funktioner. Det roligaste med panelen var att de bjudit in Kjartan Lindøe som sitter med i föreningen som ger ut den norska motsvarigheten Fabelprisen. Det var intressant att höra direkt från honom hur de gör det i Norge. Annars var det mycket samma argument som vi redan haft på facebook. Det behöver nog tas några steg till innan ett svenskt fantastikpris blir en självklar verklighet.

Geisha-chokladen gick åt med en förvånansvärd hastighet. Men det är inte konstigt. De är mycket goda.

Efter några öl i glada vänners lag var det bara att ta sig de få kvarteren till mitt hotell och sova den uttröttades djupa sömn. Nästa morgon bjöd hotellet på våffla till frukost. Så glad och nöjd kunde jag vandra ut och hälsa på Folke Filbyter. Är man i Linköping måste man se till att hälsa på Folke. Något annat går inte an.

Man måste hälsa på Filbyter.

Klockan 11.00 var det dags att medverka i nästa panel, om Troll i modern svensk fantasy. Medverkande var hedersgäst Kristina Hård, Carolina Gómez Lagerlöf (mod), Anna Vintersvärd, Rasmus Kaj och jag. Vi inledde panelen genom att sjunga “När trollmor har lagt sina elva små troll.” Folket stämde in och snart var det allsång i hela lokalen. Tror inte vi kunde fått en mycket bättre start. Det kändes som att det på något sätt befäste trollens betydelse och deras närvaro i allas våra liv. Och att det är en delad upplevelse, något som vi bär med oss gemensamt.

Trollpanelen

Söndag eftermiddag gick jag mest runt och pratade. Och stod vid mitt bokbord. Men timmarna gick snabbt och plötsligt var det dags att bryta upp. Det är alltid tråkigt att säga adjö till alla, men det är ändå med vetskapen att vi ses snart igen. Om inte annat ses vi väl till Swecon/Fantastika 2016 i Dieselverksaden, Stockholm.