Beggars Ride – en underbar liten plattformare

Det är många som ägnar november månad åt NaNoWriMo. Själv är jag ofta så pass trött av allt mörker att jag tar paus från skrivandet i just november och ägnar mig åt annat, som t.ex. datorspel. Jag var inne i App-Store på min iPad och såg ett nytt spel vid namn Beggars Ride som såg trevligt ut, gjorde ett spontanköp och hoppades att jag inte skulle bli besviken. Det blev jag verkligen inte. Snarare överträffade det alla mina förväntningar.

Plattformar som AppStore och den flora av spel som finns där påminner mig ofta om min barndom med C64:an och Amigan. Likheterna är många. Då, liksom nu fanns det en enorm flora av spel, där många inte var speciellt bra. Då, liksom nu, är många av dessa spel inte speciellt långa, utan kanske går att klara på en timme eller två, och det är okej. Det ger faktiskt en skön kontrast till de gigantiska AAA-spel som man ofta får till sin moderna konsol. Då, liksom nu, kan en liten studio, ibland bara bestående av en enda person, faktiskt skapa ett spel av riktigt hög kvalitet. Då, liksom nu, finns det vissa spel som har det där riktigt magiska känslan, de där guldkornen som ger den där extra spelupplevelsen. Beggars Ride är ett sådant guldkorn.

Spelet är väldigt putsat. Grafiken är på topp, styrningen sitter riktigt tajt (trots att det är touchskärm), musiken är skön i bakgrunden utan att ta över, och dessutom finns det en konstnärlig touch över alltsammans som jag verkligen uppskattar. Plattformandet blandas med ett väldigt snyggt invävt berättande, och tankar och insikter dyker upp på skärmen i ackompanjemang med olika plattformsutmaningar.

Spelet är ganska snällt. Det finns gott om checkpoints, så om man dör behöver man aldrig gå speciellt långt. Frustrationsnivån är väldigt låg. Spelet är tämligen lätt förutom mot slutet då de skruvar upp svårighetsnivån och bitvis skapar en riktig utmaning. Dessutom tycker jag att de har utnyttjat touchskärmens fördelar genom att skapa vissa krafter och pussel som fungerar perfekt med touchkontrollerna.

Beggars Ride är helt enkelt en skön upplevelse. Det är inte långt. Men det gör inget. Det är tillräckligt långt för att man ska kunna sjunka ner i det ordentligt, och det lämnar efter sig en mysig värme när det är klart.