Pancasila

Pancasila kom till efter att jag hade läst en fascinerande artikel på popsci.com. Den handlade om hur tomatplantor, när de blir attackerade av fjärilslarver, reagerar med ett kollektivt biokemiskt försvarsverk. Den angripna plantan skickar nämligen en kemisk signatur till sina grannplantor som säger ungefär: ‘Hej, jag är under attack. Men jag tror jag vet vad det är för skadedjur, så ta den här biokemiska signaturen och använd den för att tillverka gift och försvara er.’ Då slog tanken mig, tänk om det fanns en hel planet vars ekosystem hängde samman i ett kollektivt försvarsverk! Så föddes historien om xenobiologen Sanina och koloniseringen av Pancasila.

Pancasila ingår i antologin Maskinblod 3 från Affront förlag. Du kan läsa ett smakprov, inte bara på “Pancasila” utan på alla noveller i antologin här.

Den har även släppts som e-novell och ljudbok och finns hos alla internethandlare och streamingtjänster, men går även att låna gratis från biblioteken.

 

Sagt om Pancasila

”Högstanivån i Maskinblod 3 är hög, och flera av berättelserna är riktigt, riktigt bra. Mest minnesvärd är nog Oskar Källners Pancasila, om nyblivna kolonisatörer på planeten med samma namn … att Källner på ett elegant sätt ställer frågor som den glansiga rymdåkar-sciencefiction-genren ibland glömmer: med vilken rätt koloniserar vi andra planeter? Och, om det finns liv där, kommer vi att kunna känna igen det? Förstå det?”
– Officern på Fantastisk Fiktion

”Kvällens Daim i godispåsen. Diamanten. En fullständig roman gömd i en novell och jag fastnade totalt. Det påminner till viss del om Avatar, med en hel planet sammanbunden av ekosystemet. Men där Avatar är vacker är den här istället skrämmande. Dessutom finns det en sådan total antagonist här att ösa all sin ilska och besvikelse på … Det är förlösande att äntligen få det onda förkroppsligat. Samtidigt är det inte svårt att se hela mänskligheten i det onda … En lysande science fiction novell som känns både fiction och realism..”
– K på Bokhuset

”Som alltid lyckas Källner måla upp en värld som eggar fantasin samtidigt som den känns trovärdig.”
– Andreas Ljungström på Farbror Atlas

”En otäck berättelse som samtidigt till en början är mycket vacker … Tankeväckande …”
– Helen Bruhno på Midnattsord

”… Sense of Wonder … mycket bra.”
– Anders Nilsson på Retrograde Spring

”Väldigt genomtänkt novell med en spännande handling …”
– Jonas Bengtsson på Barrikaden

”En solklar femma … Jag gillar verkligen tonen i den, och temat. Människor som går fram som bulldozers är alltid intressant och skrämmande att läsa om.”
– Monika på Bokföring enligt Monika

”Ska man lyfta fram några som jag speciellt gillar så är det återigen Oskar Källner och novellen ”Pancasila” som står ut lite extra…”
– OAYRA på OAYRA