Sten mot sten

Emma och Virgy har skickats ut på ett omöjligt uppdrag: att rädda Stadsrepubliken Götheborg från förintelse. Drottningen av Större Britannien har sänt sin armada för att krossa denna frisinnade stad av uppfinnare, konstnärer och ingenjörer. Med sina galna tekniska genombrott och omvälvande ideologier är staden en törnetagg sidan på Europas regenter och påvar. Nu närmar sig obevekligt hundratals tungt beväpnade luftskepp. Staden ska jämnas med marken.

Men man ska inte reta upp götheborgarna. Emma har en plan och en ny uppfinning som hon vill testa. Så de söker audiens hos britternas befälhavare, amiral Gyllentand, en man känd för sin hänsynslöshet och grymhet. De vet att han kommer att hugga dem i ryggen. Faktum är att de räknar med det.

 

Novellen var en av pristagarna i Göteborgs Steampunkkonvents novelltävling hösten 2016. Den har publicerats i tredje numret av e-tidskriften Brev från Cosmos den 17:e feb 2017.

 

Sagt om Sten mot sten

“I denna ångande alternativvärld har vi fått Republiken Götheborg, en tydligen hongkongliknande handelsknutpunkt och hitech-center. Brittiska Imperiet känner sig hotat och angriper med hundratals luftskepp. En liten försvarsstyrka går upp och lyckas under parlamäntärflagg få företräde hos britternas beälhavare. De vill förhandla fram en deal och överlämna en present. Mer säger jag inte – annat än att en genomtänkt intrig också har en oväntad twist att bjuda på. Välskriven, rolig, underhållande.”
– Ahrvid på mailinglistan Skriva.

“Den andra steampunkberättelse som jag verkligen vill framhålla är Oskar Källners Sten mot sten. Det är en frejdig historia där det brittiska imperiet slagit ner uppror efter uppror med sin mäktiga flygande armada som består av stora ångfartyg luftburna av antigravitation. Rikets andra stad får här spela en av huvudrollerna.”
– Anders Nilsson på Retrograde Spring

“Det väldiga riket Större Britannien är på väg med en stor armada krigsfartyg för att kväsa en liten, uppstudsig stadsstat vid namn Götheborg. Vad drottningen av Större Britannien och hennes amiral inte räknade med, är de smarta och humoristiska götheborgarnas list. Läs den både roliga och tänkvärda Sten mot sten och ta reda på hur det går.”
– Bokskorpionen på Endast e-böcker