Järnsyrsan #1 – Memento mori


”Jag heter Jeanette Roslund”, säger hon och sträcker fram handen. ”Det är alltså jag som kommer att hålla det här förhöret.”
Han möter hennes blick. Handslaget är fast och stadigt.
”Järnsyrsan”, säger han utan minsta antydan till ironi.
Han hänger av sig rocken. Undertill har han svarta byxor och svart skjorta – den översta knappen är ledigt uppknäppt – inte för avslappnat, men inte heller för formellt. Hon kan ana seniga muskler under det tunna tyget. Och ärr, massor av ärr.

Inspektör Roslund arbetar för Esperverket, den myndighet som har till uppgift att kontrollera och auktorisera personer med superkrafter i Sverige. När en superhjälteinsats i Malmö går fel är det hon som måste ställa de hårda frågorna och utkräva ansvar. Och hon tänker ställa Järnsyrsan till svars, om det så är det sista hon gör. Han vet bara inte om det än.

Memento mori ingår i antologin 13 svarta sagor om superhjältar från Swedish Zombie. 

Novellen även finns som e-bok och ljudbok hos alla internethandlare och streamingtjänster, samt går att låna gratis från biblioteken.

Sagt om Memento mori

”… en eftertänksam svensk homage till Batman, en riktigt vass sådan. .”
– Andreas Ljungström på Tentakelmonster

”En smart och välskriven novell som bjuder på en annorlunda vinkling kring frågan om vad det innebär att vara superhjälte och vilket ansvar man har.”
– Helen på Midnattsord

”En bisarr berättelse som jag inte blir riktigt klok på, men som biter sig kvar, är den serietidningsdramatiska ”Memento Mori” … På ytan är det här en munter skröna i superhjältestil, men om man ser under ytan rör sig ett djupt mörker. La Mort är en slags psykopatisk inkarnation av ondska, och Järnsyrsan äger förvånande djup och reflekterade ideal, och hans styrka är villkorad. Helheten blir något av en korsning mellan 60-talets Läderlappen och en grekisk hjältesaga från antiken.”
– Anderas på Literature Connoisseur

”en superhjälte- och action­historia, vars berättarstruktur och temposkiftningar håller uppe spänningen fint.”
– Ida Lindskog på aspekt.nu