Alfa och omega

Sju noveller som kryssar mellan science fiction och skräck, som vandrar genom parallella världar till universums slut och bortom.

“Oskar Källner rör sig skickligt i science fiction-landskapet och imponerar med visionärt djup och fängslande öden.”
– Kristina Hård

Noveller som ingår:

 

Omslagsillustrationen är gjord av Andreas Raninger.
Alfa och omega släpptes den 30:e januari 2017.

 Sagt om Alfa och omega

“… historierna är medryckande och eskapistiska. Det är spännande när Källner ger oss perspektiv på vår mänsklighets relativt korta historia.”
– Evelina Ivarsson för Bibliotekstjänst

“… hissnande visioner och teknologier som vidgar min bild av framtiden och universum till något gränslöst vackert och ja, jag säger det igen – poetiskt … de världar Källner tar mig med till kittlar och berör mitt medvetande på ett högre plan än någon annan science-fictionförfattare har lyckats med.“
– Carola Strömstedt på Nordisk fantastik och mitt eget skrivande

“Strålande! Hur kul är det inte att hitta nya favoriter? En ny stjärna har tänts på min SF-himmel … Ibland är det sprakande intensivt, actionfyllt, glimtvis humoristiskt, och ibland mer stilla varsamt med allvar. Oavsett vilket, lämnar de olika berättelserna spår, eftertanke, man lämnas inte oberörd av det man läst, precis som jag vill ha det. Det här känns som noveller man kan återkomma till, läsa om, finna något ur ett annat perspektiv man tidigare inte uppmärksammat, kanske upptäcka nya detaljer man vid tidigare genomläsning missat.“
– Åsa C på Bokhyllan

“Alfa och Omega kännetecknas av en ohejdbar berättarglädje och vittnar om författarens otämjda och avundsvärda fantasi och föreställningsförmåga. Som allra högst når Källner i min mening när han lyckas frammana en känsla av att något är fruktansvärt hemskt, men när vi ännu inte vet vad … Alfa och Omega blir i sin helhet en hisnande resa inom och utom världen såsom vi känner den.”
– Andreas Creutz på Literature Connoisseur

“Det som förvånar mig mest när jag läser Alfa och Omega, är förmågan att som författare kasta sig mellan sådana ytterligheter och ändå lyckas få det så himla himla bra. Hur han kan berätta om kvantpartiklar och Hawkingstrålning från svarta hål, och ändå få mig lika engagerad och berörd som när han skriver om drakdrottningar och elaka nissar i trasiga kläder.”
– Katja på Bokhuset

“Tidsresor, tentakler, troll, teknikprylar, tunga vapen och tjejer i huvudrollerna är lite av vad som bjuds i den action-osande och tankfulla science fiction-novellsamlingen … Jormundgand som börjar med byråkrati-satir i ett trångt arkivrum med en Windows 95-dator. Den avslutas med H.P. Lovecraft-inspirerade strider på en sandstrand i en annan dimension där kaktusar går till attack. Omöjligt att förutse och därmed väldigt underhållande … Gamma innehåller häftiga och stora tankar om rymden och olika sorters medvetande. Mind-blowing var ordet …”
– Jonas Bengtsson på Barrikaden

“… berättelserna sträcker sig från folktro (drakar, troll, alver, nissar) till ren science fiction med riktig high-tec. Gärna båda sakerna samtidigt. Och ja, ett och annat tentakelmonster dyker också upp. Och en minotaur … Jag vet inte om det beror på mig eller om de här novellerna är mörkare än vad de brukar vara. Ensamheten och vemodet fullkomligt vibrerar från sidorna, men under allt det mörka så ligger hoppet och lyser igenom. Det är en märklig känsla. Jag vet inte om jag ska bli glad eller ledsen … Källners noveller har en förmåga att leva kvar långt efter att jag har läst dem.”
– Monica på Bokföring enligt Monica

“Alla noveller håller en hög klass och skiftar mellan urban fantasy, skräck och science fiction. Med tydlighet och en säker ton så innehåller Källners noveller fascinerande historier och starka karaktärer som berör en som läsare … Humoristisk med ett rejält lager svärta! Underbar! Enda felet är att jag vill ha mer! =) ”
– Helen på Midnattsord

“Det gör boken litet extra intressant att så många av historierna tar avstamp i mycket konkreta stockholmsmiljöer, men sedan slungar sig vidare ut i rymden och tiden eller låter bekanta kvarter invaderas av mytiska väsen … I alla noveller flyter Oskar Källners språk ledigt; dialoger … Speciellt mycket gillade jag den längre novellen Tills tiden skiljer oss åt, som spänner över ofantliga tidsrymder och i stora teknologisprång …”
– Jenny på Kulturdelen

“En spännande och otroligt suggestiv novellsamling … På ett visionärt och oerhört skickligt sätt ger denna novellsamling en hisnande insikt om hur det är att vara människa, och redan det stiliga omslaget … ger en aning om bokens svindlande berättelser där några dröjer sig kvar långt efter att man lagt ifrån sig boken. En så bra SF-bok måste självklart ha fem strålande stjärnor av fem i den nattsvarta rymden”
– Sandra Petojevic i Brev från Cosmos

“Källners noveller är bland de bästa man kan läsa inom genren … ett anslag som berör då han inte viker för att fånga stora frågor i den korta textens format … man bör gärna läsa med eftertanke. Sist men inte minst så är hans prosa effektiv. Man slungas in i de mest hissnade historier och slukar texten nästan med frenesi. Även det mest overkliga framstår plötsligt som helt realistiskt.”
– Daniel Gunnarsson på Litteraturmagazinet

“Jag tycker att Oskar Källner håller ovanligt hög klass bland de svenska fantasy- och science fiction-författarna … här är både berättarteknik och uppfinningsrikedom på plats. Jag rekommenderar definitivt en genomläsning … ett bevis på att egenutgivna böcker kan hålla samma (eller högre) klass som böcker från de stora förlagen. Betyg 9/10.”
– Joel Bergling på Dagensbok.com

“Jag kan inte komma på någon svensk författare som så sömlöst kan röra sig mellan olika genrer och leverera så högklassiska texter. Det spelar ingen roll om det handlar om androider, drakar eller superhjältar, Oskar behärskar att skriva om all sorts fantastik .. Det är en samling som till viss del innehåller actionfylld underhållning men också djupare berättelser med rum för eftertanke och filosofiska funderingar. Källner kan konsten att skriva brett med många nyanser och det är också hans största styrka som författare. Han verkar besitta en till synes gränslös fantasi som smittar av sig och berikar läsupplevelsen.”
– Andreas Ljungström på Tentakelmonster

“Källner lyckas väl med att gestalta det allra största i relation till det lilla. Rymdens och tidens oändlighet blir greppbar genom karaktärernas önskningar, rädslor och livsöden. Det är storslaget och hisnande, men samtidigt intimt och skört i känslorna, relationerna och i de filosofiska frågorna som väcks.”
– Ida Lindskog på aspekt.nu