Mama Sema

Sema Janguo vet ofta vad som ska ske innan det inträffar. I en kaotisk verklighet kan hon tyda tecknen och vet vad de betyder. Fast det är få på Nyumbani, en obetydlig koloni i utkanten av det mäktiga Samväldet, som vill lyssna till en gammal kvinna, så hennes röst har tystnat.

Men så anländer gudarna till hennes värld. De som hon en gång vände ryggen. De säger att hennes ord är viktiga, att hon ska bli deras nya orakel. Men hur skulle hon kunna tjäna dem hon har kommit att avsky?

Mama Sema är en berättelse om mäktiga artificiella intelligenser, om misstro och hopp, i en avlägsen framtid. Men framförallt handlar den om Mama Sema, kvinnan som såg och som talade.

Novellen ingår i första numret av e-tidskriften Brev från Cosmos den 22:a maj 2016. 

Den har även släppts som e-novell och ljudbok och finns hos alla internethandlare och streamingtjänster, samt går att låna gratis från biblioteken.

 

Sagt om Mama Sema

“…en finstämd novell med galaktiskt perspektiv där mänskligheten spritt sig långt ut i universum och de syntetiska individerna som överlevt den förföljelse som en gång drabbat dem provat en ny väg. Som gudar. Tänkvärt och med hinduistisk mytologi.”
– Anders Nilsson på Retrograde Spring

“…en mycket gripande och tänkvärd novell. Genom Mama Sema bjuder han på mycket klokskap. Utöver det är det alltid roligt att läsa om de tekniska innovationer, som finns i Oskars science fiction-berättelser.”
– Bokscorpionen på Endast e-böcker

“Mama Sema” av Oskar Källner är zinets bästa novell. Vi får en målande bild av en far future … stilistiken är bra, berättandet ibland närmast poulandersonskt (vilket är bra betyg!).
– Ahrvid på mailinglistan Skriva.