Hon som dömer


Enligt de gamla egyptierna vägde rättvisans gudinna Ma’at varje avliden människas hjärta på en våg. I den andra vågskålen låg sanningens fjäder. Om hjärtat var tungt av synd blev den döde uppslukad av ett odjur. Om hjärtat däremot var lätt av rättfärdighet fick den döde inträda i Osiris paradis.

Mer än 10 000 år in i framtiden genomgår den galaktiska civilisationen en mörk tidålder. Sedan Fallet för 8000 år sedan, när de dåvarande stormakterna brakade samman, har ingen enskild kraft lyckas ena galaxen. Inget rike har varit som värdigt, ingen ledare tillräckligt rättfärdig.

Men vad är egentligen rättvisa och rättfärdighet? Vem har rätt att väga människans hjärta? Vem har kraften att styra galaxen och avgöra dess öde? “Hon som dömer” är en novell om erövrare och förbrända världar, om makten att göra vad man vill och om en förlorad mänsklighet. Men mest av allt handlar det om Ma’at, hon som dömer.

 

Hon som dömer ingår i antologin Maskinblod 2. Du kan läsa ett smakprov, inte bara på “Hon som dömer” utan på alla noveller i antologin här.

Den har även släppts som e-novell och finns hos alla internethandlare och streamingtjänster, men går även att låna gratis från biblioteken.

 

Sagt om Hon som dömer

“Hon som dömer av Oskar Källner är min klara favorit, en space-opera med allt vad det innebär av stora rymdstrider och långa tidsperspektiv. Källner leker in mytologi, och det känns som om han behärskar sin genre bra. Helt klart den berättelse jag tycker står sig bäst i ett internationellt science fiction-sammanhang.”
Joel Bergling på Dagens bok.

”Och liksom sin föregångare håller också denna samling hög klass, bjuder på breda fantasier och god och underhållande läsning. Många av novellerna är spännande bladvändare i sitt lilla format som Sofie Trinh Johanssons ‘Grå’ och Oskar Källners ‘Hon som dömer’.”
Clas Svahn, BTJ-häftet

”Bland de bidrag som sticker ut märks Oskar Källners ‘Hon som dömer’ ett lyckat giftermål mellan rymdkrig och egyptisk mytologi.”
Close Up Magazine

“Bland alla pärlor i samlingen utmärker sig ett par lite extra. … och ”Hon som dömer” av Oskar Källner bjuder alla på klassiska men tillspetsade scenarier framförda på utmärkta sätt.”
Emma Kreu på LitteraturMagazinet

”… Oskar Källners Hon som dömer får ett hedersomnämnande.”
Officern på Fantastisk Fiktion.

”Vilka pärlor det finns i denna samling! … jag tyckte extra mycket om. Hon som dömer av Oskar Källner…”
Daniel Gunnarssonpå LitteraturMagazinet.

”Maffigast är ”Hon som dömer” av Oskar Källner. En storslagen sak med gigantiska slagskepp, främmande planeter och storskaligt rymdkrig.”
– Andreas Ljungström på Farbror Atlas