Falling Skies – Invasionen är fullbordad

Nu har jag sett de första två avsnitten av Falling Skies. Det verkar vara populärt på sistone med invasion från rymden. Vi har bl.a. den nya V-serien, Battle: LA, Monsters och Skyline. Falling Skies skiljer sig en hel del från de andra. Till skillnad mot B:LA och Skyline så ligger inte fokus på aktion utan på drama. Till skillnad från V är det inte politiska intriger i väntan på invasionen utan tvärt om är den redan fullbordad.

Serien startar sex månader efter att moderskeppen anlänt. Människorna höll tillbaka sina kärnvapen i förhoppning om att rymdvarelserna var fredliga. Istället utplånade de snabbt allt motstånd och runt 90% av mänskligheten dog. Man får följa några familjer i deras kamp, inte bara för överlevnad, utan även i deras försök att skapa ett liv för sig själva.

Rymdvarelserna ser ut som en blandning mellan kentaurer och spindlar. De fångar in ungdomar och sätter någon slags biologisk kontrollmekanism längs ryggraden. Vad exakt de vill och var de kommer ifrån är fortfarande ett mysterium och människorna famlar i mörkret.

Det känns som att serien har potential. Men efter två avsnitt får jag en massa frågor.

 • Om nu 90% av mänskligheten är döda, varför är då alla så muntra?
 • Om hela samhället är slaget i spillror och själva överlevnaden hänger på en skör tråd, hur kommer det sig då att man har tid att stanna och rita teckningar så att barnen kan bearbeta traumatiska minnen?
 • Om nu huvudpersonerna är en professor i krigshistoria, en snygg kvinnlig läkare (professorns framtida romantiska intresse), professorns två söner och den äldsta sonens flickvän. Hur kommer det sig att jag finner den griniga militären som är tänkt att vara gruppens ”badguy” som den mest rationella och intressanta av karaktärerna?

 • Om nu rymdvarelserna är så tekniskt framstående, varför har de inte infraröda sikten så de kan skjuta människorna i mörkret? Och varför skjuter rymdvarelsernas stridsflyg bara mot ljuskällor i natten och inte mot människorna?
 • Varför är det stereotypiskt nog just den svarte killen som får vara redshirt och stryka med först? Varför inte någon i den ljushyade majoriteten?
 • Varför lägger serien så stort fokus på småungar som skatear, istället för att berätta intressanta historier om överlevnad i kampen mot märkliga rymdvarelser?

Men det kanske bara är jag. Vi får väl se vad som händer i kommande avsnitt. Det känns ändå som att det kan bli något intressant, om de bara vässar till det lite.

3 comments
 1. Att de är så muntra och flera av de första punkterna är inte så svårt att förklara. Vi människor har typ bara en skala. Den anpassas efter där vi är. Eller låt oss säga såhär. Det är kanske främst förändringar åt något håll vi märker av.

 2. Jag förstår vad du menar. Men jag håller inte riktigt med.

  Visst är det så att människan har en förmåga att finna humor och glädje även i de värsta av situationer. Men samtidigt bör det vid en så kataklysmisk omställning som en rymdinvasion och följande utrotningskrig vara bra mycket vanligare med depressioner och en allmän hopplöshet.

  Istället går folk omkring och beter sig som om allt vore normalt. Och DET är inte normalt om det bara har gått sex månader! BSG gjorde det oändligt mycket snyggare…

 3. Nu har jag sett två avsnitt till. Och det blir bättre. Mycket bättre.

  Hoppas de fortsätter så här.
  Då kan detta bli en av mina nya favoritserier.

Comments are closed.