Akira (1988)

Akira
Movie (1988) 124 min

Kaneda är ledare för ett gäng motorcykelknuttar i Neo Tokyo, en stad fylld av strider och intriger. Tetsuo, en av Kanedas vänner kidnappas plötsligt av en hemlig organisation som försöker frigöra människans psykiska förmågor och använda dem som vapen. De experimenterar på Tetsuo och fasansfulla krafter frigörs samtidigt med vansinnet.

Kaneda går med i stadens gerillarörelse och försöker finna Tetsuo, men när de väl träffas igen så verkar det vara för sent, galenskapen tycks inte gå att hejda. Istället tvingas Kaneda slåss mot sin gamle vän…

Akira var den första animefilm jag såg i vuxen ålder. Den fångade mig totalt. Det är egentligen tack vare Akira som jag blev så intresserad av anime. Jag är inte heller ensam om den upplevelsen. När Akira kom 1988 så var det den första animen som slog hårt även i västvärlden. För många var det den första animen de någonsin hade sett.

Somliga vill ge Akira så stor vikt att de säger “Without Akira, there would have been no Matrix. It´s as simple as that.” Jag vet inte om det är helt sant, men det förklarar ändå något av vad den har betytt för genren. Rent tekniskt håller animationen den högsta kvalitet, även idag. Karaktärerna är djupa, dialogerna är bra och handlingen är lysande, även om den på typiskt japanskt manér kan vara lite förvirrande. Man måste nästan se filmen två gånger för att hänga med, och det tog flera år innan jag förstod slutet.

Mitt betyg: 10/10.