Galaxy Express 999: The Signature Edition (1979)

Galaxy Express 999: The Signature Edition
Serie komprimerad till Movie (1979) 128 min

Under slutet av 1970 talet fanns det en serie som hette Space Cruiser Yamato och en annan som hette just Galaxy Express 999. Dessa utspelade sig i samma universum och vann oerhörd popularitet. Galaxy Express 999 kom ut i så många som 113 avsnitt! I samma universum gjordes sedan ännu fler långfilmer och serier med karaktärer som drottning Emeralda och kapten Harlock. Just denna långfilm är lite av ett försök att komprimera ned höjdpunkterna frånserien till en långfilm.

Den unge pojken Tetsuro ger sig ut i universum för att hämnas sin moders död och hamnar i massor av äventyr. Han reser, inte i ett rymdskepp, utan på ett tåg, Express 999, som kan färdas ute i rymden. Det är ett farligt universum, fyllt med robotar som föraktar och ibland för krig mot de vanliga människorna. Han stöter på den mystiske Maetel, den legendariske rymdpiraten kapten Harlock och den iskalla Emerlada. Slutligen dras han in i kampen mot de onda robotarna och spelar en avgörande roll i slutstriden mot deras hemplanet.

Detta är klassisk rymd såpa av den gamla anime skolan. Den är smårolig, även om den är nästan pinsamt övertydlig i sina försök att vara dramatisk. Men ser man den mer som ett studieexempel på anime från 70 talet blir det omedelbart mycket intressantare, för den är oerhört tidstypisk.

Smårolig, en kultrulle för många, men enligt min mening inget specielt.

Mitt betyg: 5/10