Ghost in the Shell II: Innocence (2004)

Ghost in the Shell II: Innocence
Movie (2005) 82 min


Del två i filmserien fokuserar på cyborgen och polisen Bateua från förra filmen. Han håller på och utreder ett antal mord som begåtts av androids, människoliknande robotar, och finner en mycket märklig konspiration.

Detta är en extremt filosofisk film. Huvudkaraktärerna kan stå i flera minuter och diskuterar hur mycket av en människa som är unikt mänskligt, och vad som är maskin. Finns det någon själ, eller är den utbytbar mot en elektronisk motsvarighet? Vad är en kropp, är det egentligen någon skillnad mellan kött och metall? Vad är en docka egentligen, om inte den mänskliga kroppen i perfekt form, så varför förvandlar vi oss inte allihop till dockor… osv…

Den här filmen är om möjligt ännu mer rörig än den föregående. Dessutom är den inte lika rolig, då Bateua helt enkelt inte är en lika intressant karaktär, och alla de filosofiska resonemangen till slut går en på nerverna. Den hejdlöst deprimerande och dessutom fylld med riktigt äckliga scener. Rent tekniskt är den av högsta kvalitet, men den är så mörk, dyster och… sjuk… att jag aldrig vill se den igen.

Mitt betyg: 2/10