Laputa: Castle in the Sky (1986)

Hayao Miyazaki´s: Laputa: Castle in the Sky (Tenkû no shiro Rapyuta)
Movie (1986) 124 min


Det är en värld fylld av gigantiska luftskepp, flygplan och ånglok. En ung flicka, Sheeta, kidnappas av hemliga agenter som arbetar för regeringen. När några pirater (som också är ute efter Sheeta) anfaller agenternas luftskepp försöker hon fly men faller handlöst ut i luften. En mystisk kraft hejdar hennes fall precis innan marken och avsvimmad blir hon räddad av pojken Pazu.

Nu måste de tillsammans undvika både pirater, agenter och armén,
i jakt på de hemligheter som Sheetas familj varit bärare av genom århundrandena. Hemligheter som leder till en uråldrig legendarisk flytande ö, Laputa. Den makt som en gång för århundraden sedan krossade atlantis, som genom sin högteknologi dominerade världen, men sedan övergavs…

Detta är en av Hayao Miyazaki´s lite äldre filmer, men redan här märks det att det är en mästare i arbete. En oerhört sött ihopkombinerad film med sköna karaktärer (speciellt piraterna och deras mamma).Detta är en fantastisk film som rekommenderas varmt.

Mitt betyg: 7/10