Nausicaä of the Valley of the Winds (1984)

Hayao Miyazaki´s: Nausicaä of the Valley of the Winds
Movie baserad på Hayao Miyazaki´s Manga (1984) 103 min


Nausicaä, är prinsessa av en liten nation kallad “Valley of the winds” i en värld totalt förröd av ett enormt krig kallat “Seven Days of Fire”. Efter kriget verkar själva naturen ha vänt sig mot människan. En mängd nya arter har muterat fram ur krigets aska och tar sakta men säkert över jorden. De nya växt och djurarterna är giftiga och människans områden beskärs ständigt. Trots detta överhängande hot krigar många av de kvarvarande nationerna med varandra. Nausicaä försöker desperat hindra dem från att förstöra varandra och därmed varje hopp de har att någonsin hejda den giftiga naturen från att sprida sig vidare.

En av Hayao Miyazaki´s första filmer. Mästarhandlaget är dock inget att ta miste på. Långfilmen är baserad på Miyazaki´s manga (seriealbum) med samma namn. Självklart tvingades han förenkla historien något dramatisk jämfört med mangan. Dessutom är slutet annorlunda, beroende på att han helt enkelt inte hade gjort klart mangan då filmen var tvungen att göras klar.

Trots detta är filmen helt suverän. Den är en av mina absoluta Miyazaki-favoriter. Historien är grymt snyggt strukturerad, karaktärerna är bra utmejslade, tecknandet är rent på en väldigt hög nivå. Det jag ändå finner coolast är den extrema designen av djuren, landskapet, ja hela världen. Vilken kreativitet!!!

Rent tematiskt behandlar historien samma teman som hans senare Princess Mononoke: konflikten mellan människa och natur. Till skillnad från Mononoke som lämnar mycket av problematiken olöst, och som på så sätt kanske faktiskt är mer realistisk, så har Nausicaä ett lyckligt slut, där saker och ting faktiskt ordnar sig. (Mangan har ett mycket mer tveeggat och bitterdjuvt slut.)

En film som rekomenderas å det allra varmaste. Se den och njut.

Mitt betyg: 9/10