Klarade spel 2008

2008 var ett väldigt bra spelår. Till en början med så upptäckte jag We Love Katamari. Aldrig kunde jag ana att det skulle vara så kul och vanebildande att rulla en klibbig boll genom den ena världen sjukare än den andra. Saker och ting klibbar alltså fast på bollen, som växer och blir större, så att ännu större saker kan fastna på den. Man börjar med gem, och på slutet så rullar man upp världens kontinenter! Så extremt sjukt roligt! Allt ackompanjerat av psykedeliska färger, glada poprefränger, samt ett karaktärsgalleri som bokstavligt talat inte är av denna värld. Slukade sedan det första spelet Katamari Damacy av bara farten

Det var också det år då jag slutförde min genomfart av God of War. Av någon orsak hade jag kommit halvvägs och inte tagit mig vidare. Ett fantastiskt actionspel med otroligt känslig spelkontroll och en grafisk brutalitet vars like jag aldrig sett tidigare i spelvärlden. Men intressant nog passar det med hur huvudkaraktären Kratos gestaltas. Han är en man som i jakten på makt bokstavligt talat sålt sin själ till gudarna, och som slutligen också fått betala det ultimata priset. Nu är han ute efter hämnd. Han vill nedkämpa sin forne herre, krigets gud, Ares, och han skyr inga medel. Kratos personlighet är den av en plågad och kompromisslös man som inte känner några gränser i sin brutala jakt. Men han söker också något mer än bara hämnd, han söker någon sorts förlossning, att till slut få bli förskonad från mardrömmarna, befriad från sin egen ondska. Det är något just i denna karaktär som är så fascinerande att man trots allt blod vill följa med på hans resa.

Testade också Devil May Cry. Småroligt, men nådde för min del inte alls upp till hypen. Kanske för att jag lirade God of War först.

Sedan var det tre spel som bjöd på fantastiska historier. Beyond Good and Evil, Prince of Persia – The Sands of Time, och slutligen Square Enix rollspelet Grandia III. Var och en av dem är värda en egen artikel och jag kan bara konstatera att de alla berikade mig med sina sköna och underbara historier. De hade inte bara minnesvärda karaktärer, utan BGaE och Grandia hade dessutom en fantastisk världsdesign och en grafik som gjorde att man ibland undrade om det fortfarande verkligen satt en gammal PS2:a där under tv-bänken.

Sedan hade jag lite retro-kul. Hittade en emulator till min Sony Ericsson mobil som kunde spela gamla LucasArts spel och andra spel som fungerade på deras SCUMMprotokoll. Så jag la in några gamla favoriter och med hjälp av en pekpinne och touchskärmen körde jag igenom både Money Island 1 och 2 igen. Det var många år sedan sist och jag skrattade gott åt den komiska grafiken och de underbara slagkraftiga dialogerna. Vilka författare LucasArts måste ha haft på sitt team när de skapade de spelen för så länge sedan!

Så till själva listan:

Spel jag klarade under 2008

Katamari Damacy (PS2)

We Love Katamari (PS2)

God of War (PS2)

Devil may Cry (PS2)

Ratchet & Clank 3. Up your Arsenal (PS2)

Beyond Good and Evil (PS2)

Prince of Persia – Sands of Time (PS2)

Grandia III (PS2)

Guitar Hero 3 (PS2)

Timesplitters Future Perfect (PS2)

Monkey Island 1 (igen) (ScummVM på en Sony Ericsson P1)

Monkey Island 2 (igen) (ScummVM på en Sony Ericsson P1)