Klarade spel 2009

2009 blev ett år av mycket retrospelande, en upptäcksfärd med Final Fantasy och så köpte jag en ny konsol, en Xbox 360.

Till en början med så fick jag tag i episode 2 till Half Life 2. Och då Valve tyvärr inte gett ut episoderna speciellt snabbt så var det ju flera år sedan jag spelade själva HL2 senast. Och det är ett så otroligt bra spel. Så bara för att ep2 skulle få rätt känsla och sammanhang så spelade jag om HL2 och ep1 igen. Det tog några timmar, men det gjorde mig inget alls. Tillsammans bildar de här delarna en av de största historier som någonsin har berättats i en FPS. Tvärt om kände jag mig nästan lite sorgsen när det hela var över. Precis som när en riktigt bra bok tar slut för fort. Var är episode 3 någonstans egentligen!? Och jag bara älskar G-man, hur bara gör man för att skriva monologer som hans!? 🙂

Jag experimenterade också lite med DOSBox, en fantastisk liten DOS-emulator för den som vill återuppleva barndomens höjdpunkter. Jag började så klart med att starta upp några av Sierras underbara äventyrsspel. Men det slutade med att jag kopplade in joysticken och återigen flög igenom Wing Commander 3, 4 och 5. Jag minns så väl när jag spelade dem som tonåring och inte kunde få nog av att spränga elaka Kilrathi i luften. De hade (för den tiden) fantastisk grafik. De hade riktiga hollywoodskådespelare Malcolm McDowell, Mark Hamill, Tom Wilson m.fl (sådana spel görs inte längre) där man genom sina val och handlingar själv kunde påverka historien. Historien om det galaktiska kriget med Kilrathi och de problem som uppstod när freden slutligen kom var både episka och ibland riktigt tänkvärda (3:an och 4:an, 5:an är mer bara pangpang.) Allt detta fick en som tonåring att känna sig som hjälten i ens egen SciFi film! Nu, mer än 15 år senare, så känner jag faktiskt fortfarande samma vingslag. Visserligen ser man nu tydligare de brister som faktiskt fanns där, men man har överseende med dem i den oerhörda rush av nostalgi och spelglädje som spelen bjuder på. Och jag anser fortfarande att 3:an är bäst. 🙂

Sedan tog jag fram ljuspistolen till PS2an. Där fanns nämligen ett flertal spel som jag kommit en bra bit i, men aldrig skjutit mig igenom. Så bestämde jag mig för att jag skulle minsann klara dem allesammans! Så under en veckas tid sköt jag mig igenom alla Time Crisis, Dino Stalker och Vampire Night. Hur kul som helst!

Och så var det dags för mitt livs första Final Fantasy. Det blev FFX som jag satte tänderna i. Det var en fantastisk upplevelse, som förtjänar sin egen artikel. Nog att säga att spelet, fast det börjar bli lite tekniskt omodernt, fortfarande förmådde att få mig engagerad i karaktärerna och följa med dem på deras hisnande resa för att rädda en märklig och främmande värld.

Körde också klart God of War 2. Fortfarande lika fantastisk action. Fortfarande lika brutalt. Och historien var faktiskt ännu bättre än ettan. Om man dessutom kan sin grekiska mytologi en smula så kan man inte låta bli att skratta med jämna mellanrum över hur komiskt oförskämt de använt sig av de klassiska karaktärerna. Man får möta (och slå ihjäl) stora delar av den grekiska mytologiska världen, ofta på ganska dråpliga vis. Eller så ges bara en liten skojfrisk indikation om vad som har hänt, som när man t.ex. är på jakt efter det gyllene skinnet så finner man bara de blodiga resterna av en viss kung Jason. Och hela äventyret var otroligt snyggt. Trodde inte att man kunde krama så mycket grafik ur den gamla PS2an.

Testade också några spel på min nya Xbox 360. Sköt mig genom Gears of War. Kul och stämningsfullt, men inget speciellt. Lirade också genom alla tre Halospelen. Börjar nästan vänja mig vid att köra FPS med handkontroll nu, även om jag fortfarande föredrar mus och tangentbord. Halo är en fantastisk serie. Första spelet var bra, mycket bra, men egentligen inget speciellt berättarmässigt. Det är andra spelet som på ett extremt snyggt sätt expanderar universumet och ger det mer djup och liv. Trean slutför sedan berättelsen i en bombastisk final. Men jag måste nog erkänna att jag gillade tvåan bäst, även om trean var överlägset snyggast grafiskt. Tvåan hade helt enkelt bäst story.

Så till själva listan:

Spel jag klarade under 2009

Half Life 2 (PC) (igen)

Half Life 2 – Episode 1 (PC) (igen)

Half Life 2 – Episode 2 (PC)

Wing Commander 3 – Heart of the Tiger (PC) (igen)

Wing Commander 4 – The Price of Freedom (PC) (igen)

Wing Commander 5 – Prophecy (PC) (igen)

Time Crisis: Crisis Zone (PS2)

Time Crisis II (PS2)

Time Crisis III (PS2)

Dino Stalker (PS2)

Vampire Night (PS2)

God of War 2 (PS2)

Prey (PC)

Star Wars the Force Unleashed (PS2)

Prince of Persia The Two Thrones (PS2)

Final Fantasy X (PS2)

Gears of War (Xbox360)

Halo (Xbox360) (igen)

Halo 2(Xbox360)

Halo 3(Xbox360)