Varifrån kommer idéerna?

Igår hade vi besök av en av min frus väninnor. Jag visade henne mitt bokmanus till “Skogens Hjärta” och hon tyckte det var riktigt häftigt att jag faktiskt tagit tiden och skrivit en hel bok!

Hon frågade mig “Varifrån får du alla idéer?” Så jag tänkte skriva något kort om det.

Många författare, t.ex. Stephen King får sina bästa idéer av sitt undermedvetna när de sover. Det har hänt att jag också fått bokidéer ur drömmar. Men det sker inte så ofta. Mina idéer kommer istället oftast när jag är ute och promenerar (vilket jag gör en hel del med barnvagnen nu när man är småbarnsförälder.)

Ofta är det spridda tankar som plötsligt bara samlar sig till en helhet. Jag kan inte riktigt förklara det. Men man kanske har sett en riktigt bra film, och så går man och tänker på den, men så kommer man på att “vore det inte bättre om man istället gjorde så här…” och plötsligt kommer man att tänka på en bok man läste för en massa år sedan, som man sedan associerar med en bok i mytologi man hade som studielitteratur, som i sin tur kombineras med…

och plötsligt står man där. De olika delarna smälter samman till en idé! Så börjar hjärnan strukturera idén. Letar efter en stämning. Det börjar blixtra av bilder, starka symbolbilder, som börjar vävas ihop till någon form av narrativ struktur.

Ofta vet jag slutet först av allt.
Sedan kommer början. Sedan kommer stolparna därimellan.

När jag så kommer hem från promenaden skriver jag ner idén på min idélista, och ber Gud om hjälp att finna tid så att jag en dag faktiskt kan skriva en bok av den. Jag kommer aldrig att hinna göra böcker av hela listan. Det kommer ständigt nya idéer. De är helt enkelt för många.

Men kanske kan jag ändå skriva något på de bästa! 🙂