GOTY – Årets spelpersonlighet/utvecklare

För mig var det ingen tvekan vem som skulle uppmärksammas i den här kategorin. Det finns en person som har gjort ett ordentligt och varaktigt intryck på mig år 2010. Vad hon än gör så gör hon det med passion och kvalité. En av spelvärldens absolut främsta voiceovers. Jag pratar så klart om Jennifer Hale.

Årets spelpersonlighet: Jennifer Hale.

Jag träffade först på henne när jag tidigare i år spelade Brutal Legend. En orsak till varför det spelet ändå var så bra är för att röstskådisarna verkligen la ner själ och hjärta i spelet. Jennifer Hale gjorde rösten till spelets kvinnliga huvudperson, Ophelia, en skön karaktär med oväntat djup. Och hon gjorde det så grymt bra!

Sedan började jag spela Mass Effect och blev helt tagen av rösten  på “Female Shepard.” Framför allt då man spelar som en syrlig Renegade tar hon verkligen ut svängarna. Jämförelsevis var “Male Shepard” riktigt blek. Jag kollade voiceovern och insåg att det återigen var Jennifer Hale.

Jag gjorde lite efterforskningar och insåg att hon är en rutinerad röstskådis. Hon har många spel, filmer och tv-serier i bagaget. I år är hon bland annat aktuell med Mass Effect 2, Spider Man: Shattered dimensions, No more Heroes 2 och Kingdom Hearts: Birth by Sleep. Och man märker att hon är ett proffs. För även om det är samma person som gjort rösten både till Ophelia och “Female Shepard” så låter de helt olika.

Titta gärna på den här intervjun med Hale där hon pratar en del om sitt jobb. (Intervjuaren är inte jättebra, men Hale är intressant ändå.)

En spelkaraktärs röst gör mycket för hela upplevelsen. Personligen kommer jag att hålla utsikt efter hennes framtida projekt. Om hon är med så är chansen mycket större att jag köper spelet.

Missa inte de andra bloggarna:

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets utvecklare’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Gamingmama, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nikke.

7 comments
 1. Ett intressant och annorlunda val. Röstskådespelare får alldeles för lite uppmärksamhet.

 2. Bra val. Jag gillar henne också, hon brukar dyka upp i Bioware-spel.

  Jag stör mig lite på att hon är den bättre röstskådisen i Mass Effect-serien, eftersom min huvudsakliga karaktär där är en manlig Shepard. Det är den enda karaktär jag fört över mellan ettan och tvåan, och sedan har jag olika kvinnliga karaktärer i båda spelen. Vi får se, tills tredje ME så tar jag kanske och spelar igenom båda de tidigare spelen med en och samma FemShep och avslutar äventyret även med henne; men det blir förmodligen först med min ManShep först, ändå.

 3. Otippat men riktigt kul val!

 4. Säger som Elin. Otippat men mycket bra val. Mer Jennifer Hale åt folket.

 5. Ännu ett bra val till dagens ämne! Har påbörjat mitt andra varv i Mass Effect 2, denna gång som female Shepard eftersom just hennes röstskådespeleri ska lyfta känslan i spelet. Bra val!

 6. Otippat, minst sagt, och röstskådespelerskan i sig är nog ingen jag direkt har känt till, trots att jag spelat båda Brütal Legend och Mass Effect 2 (fast å andra sidan som Male Shepherd, så jag har ju visserligen inte hört henne i det spelet utöver i klipp man har sett). Men röstskådisar borde absolut få mer uppmärksamhet, de betyder väldigt mycket för spelupplevelsen.

 7. @Gwellmyn: Precis. Ändå är det just röstskådespelarna som förmedlar mycket av känsla för spelets karaktärer, och därmed för hela spelet. Dåliga röstskådisar kan verkligen sänka ett annars bra spel. Jag har fortfarande inte lyckats spela mer än 45 min av Star Ocean: Last Hope p.g.a. de hemska amerikanska rösterna. Önskar jag kunde välja japanska. Men det går inte. Surt.

  @Ercarret: Hehehe. FemShep dominerar. Enligt min alldeles egna personliga uppfattning. 🙂

  @Elin: Tackar! 🙂

  @Spel-Malmer: Exakt. Att göra bra röster är en konst. Jennifer Hale är en av de bästa.

  @Mattias: Tackar! 🙂

  @Lunandrez: Ja de betyder väldigt mycket. Som jag skrev ovan kan de både lyfta och sänka ett spel. Men du borde verkligen testa att spela lite som en FemShep. Det är riktigt, riktigt bra.

Comments are closed.