GOTY – Årets nedladdningsbara

Idag ska vi ta upp årets bästa nedladdningsbara produkt, eller DLC (=DownLoadable Content) som det också kallas. Det kan antingen vara små indiespel, eller en av alla dessa expansioner som kommer till allt fler spel. Jag är ganska säker på att många kommer att ta upp expansionerna Overlord eller Lair of the Shadow Broker till Mass Effect 2. Själv skulle jag kunna lyfta fram de fantastiska The Signal och The Writer till Alan Wake. Även Limbo som ju var årets bästa indiespel, skulle åter kunna få sig en plats i rampljuset, Men för att variera lite så ska jag istället lyfta fram en liten pärla som jag haft väldigt roligt med några sena nätter. Det är snyggfult, töntcharmigt, knäpproligt och vanebildande. Jag talar så klart om DeathSpank.

Årets nedladdningsbara: DeathSpank

Bakom DeathSpank står Ron Gilbert, mannen som är ansvarig för galenskaperna i Monkey Island. Och det märkts. Inte minst fungerar dialogsystemet precis likadant, och karaktärerna är minst lika knasiga. Man skulle egentligen kunna beskriva Deathspank som Monkey Island möter Diablo, med ett stänk av World of Warcrafts questande, och en atmosfär av HOMM2´s kartor. En av de saker jag gillar bäst med spelet är dess grafik. Den har en skön tecknad stil som för tankarna till barndomens kritor. Samtidigt har de skapat en god variation av miljöer och fiender. Ibland har jag faktiskt fått Warcraft-vibbar.

DeathSpank är en självmedveten parodi på allt vad hack-n-slash-RPG heter. Man gör quests, den ena knasigare än den andra. (Eller vad sägs om att springa land och rike runt för att samla 10 föräldralösa barn i en säck, eller hämta tacos till byns lytta, gamla smed, eller gräva fram borgmästarens nycklar i stans soptipp, eller hitta en svampförklädnad till en rädd liten gnom, eller fixa en “keep on trucking” poster till ett sjungande träd.) Man levlar up. Möter allt större monster och klubbar dem allt eftersom. Men även om questerna är likt förvridna WoW quests (typ hämta 10 demonskithögar) så är de aldrig så frustrerande som i Wow. Fienderna släpper snabbt och villigt ifrån sig det man söker efter.

Spelet är egentligen ganska simpelt, vilket är perfekt runt midnatt när hjärnan saktar ner. Du tar dina vapen (du kan hantera fyra vapen samtidigt), springar rakt in i närmsta fiendehord och slår vilt omkring dig. Tuffare fiender kräver mer taktik, där man måste parera och slå med korrekt tajming. Annars är man rökt. Sedan finns där magiska svärd, yxor, klubbor, trollstavar, trollformler och potions. Allt en äventyrare med smak för bacon kan önska sig. Ibland blir humorn lite väl töntig, men för det mesta håller den sig på en hyfsad nivå.

DeathSpank är inget mästerverk, men det är roligt, på ett hjärndött sätt. Det är lika bra att vara medveten om det. Söker man ett mästerverk ska man leta någon annanstans, risken är annars att man blir besviken. Vill man bara ha lite skön förströelse, lite knäpp men harmlös underhållning, då är DeathSpank något för dig.

Kolla gärna trailern.

Missa inte de andra bloggarna:

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets nedladdningsbara’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Gaminggrannar, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

3 comments
  1. Vissa talar väldigt gott om Deathspank-spelen så får nog ta och åtminstone dra ner någon trial-version och testa om det är något som faller en i smaken. 🙂

  2. Jag brukar säga att något som är riktigt intressant är det som delar på folket. Att Deathspank får utmärkelsen Årets besvikelse såväl som Årets nedladdningsbara tyder bara på att där finns något. Något som antagligen gillas, eller ogillas. Så jag gör som Lunandrez och lägger det på min ladda-ned-demo-till-lista.

  3. @Lunandrez: Ja testa tycker jag absolut att du ska göra. Sedan är du ju alltid så att smaken är som… Så du kanske gillar det, som mig, eller inte. Men det är definitivt värt att testa demot! Jag blev stormförtjust med en gång. Hoppas du blir det med. 🙂

    @NuYu: Ja, det kanske är så. En så kallad ”aquired taste” om inte annat. Ja lägg det på din nedladdningslista och kör hårt. Demot har ett lite annorlunda upplägg. Man får 30 min fri speltid innan den stängs ner. Så under dessa 30 min kan du göra vad du vill. Ha så skoj! 🙂

Comments are closed.