GOTY – Årets äventyr

Detta är en genre som är lite svår att definiera. Vad exakt är ett äventyr? Är det en fantastiskt berättelse som drar iväg med oss? Det har vi redan pratat om i Årets Story. Är det spel inom den gamla hederliga pek-och-klicka-genren (typ Monkey Island.) Nej, jag tror vi måste se bredare än så. Jag tror att ett äventyr är det som i litterära sammanhang ibland benämns som Resan.

På sätt och vis är alla berättelser resor. Även om huvudpersonen kanske inte lämnar sin lägenhet, så gör den ändå en inre resa. Eller bör i alla fall göra det. Annars har berättelsen inget mål och ingen mening. Men oftare brukar det vara en rent fysisk resa och i fantasysammanhang är det nästan alltid en resa ut i det okända. Där får protagonisten upptäcka nya världar och mäta sina krafter mot mörkret. Därför känns det helt rätt att idag ta upp ett lysande spel som släpptes under hösten. Jag talar så klart om Castlevania: Lords of Shadow

Årets Äventyr: Castlevania: Lords of Shadow.

Först trodde jag att det bara var en God of War klon. Men C:LoS visade sig vara så mycket mer. Visst finns det likheter i kontrollsystemet, men känslan är helt annorlunda. Gabriel känns mycket bräckligare än Kratos, och därför måste man spela mer taktiskt. Dessutom belönar spelet dig då du lyckas strida mer elegant, t.ex. får man många fler “magibollar” om man inte skadas av fienden.

Det är en fantastisk värld som man slungas in i. Utvecklarna har plockat det bästa från B-filmens underbara monstervärld, med vampyrer, varulvar, troll, häxor och andra märkliga varelser som tillsammans väver en färgsprakande verklighet. Dessutom känns det som att det finns ett oväntat djup i handlingen. Jag har ännu inte klarat spelet, faktum är att jag har ett antal kapitel kvar, men redan nu känner jag hur de stora frågorna börjar ställas. Vad är meningen med livet? Varför är jag här? Finns Gud? Om han finns, vad vill han då med mitt liv? Och hur kan det då finnas så mycket ondska i världen? Hur långt är jag beredd att gå för att rädda den jag älskar? Vilket pris är jag villig att betala? Vilket pris kan jag låta andra betala? o.s.v. Inte illa av ett actionspel. 🙂  Sedan vet jag ju då inte huruvida storyn verkligen klarar av att bära allt detta i mål. Men det ska bli spännande att se.

Grafiken är bland det bästa jag sett på 360n. Och miljöerna är väldigt coolt designade. Jag vågar inte tänka på hur många timmar som måste ha gått in i all design och konst. För det är verkligen vackert. Inget känns någonsin platt. Inget känns någonsin fyrkantigt. Allt är organiskt, mjukt, rörligt. Det är svårt att beskriva utan att se det.

Jag är som sagt mitt uppe i spelet, och det är verkligen ett grymt äventyr. Faktum är att jag är så pass sugen att jag nog måste avsluta mitt skrivande och gå och spela istället. Det borde du också göra. 🙂

Missa inte de andra bloggarna:

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets äventyr’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nikke.

6 comments
 1. Jag lovar, slutet kommer inte göra dig besviken.

 2. Jag känner mig väldigt splittrad inför det här spelet. Det känns som en väldigt svag vattendelare; ingen hatar det men vissa verkar ställa sig likgiltiga till det medan andra fullkomligt älskar.

  Får nog trots allt ge det en chans eftersom ni talar så gott om det.

 3. En av mina kandidater till titeln också, men det fick se sig slaget av Red Dead Redemption som plockade hem titeln hos mig. Ett riktigt grymt spel, förvånansvärt bra.

 4. Bra spel, inte riktigt min stil på storyn, men jag kan se varför folk gillar det.

 5. Ett riktigt bra spel i år, men tycker RDR förtjänar titeln. Castlevania kom tvåa hos mig. Synd att det inte var mer Castlevania i spelet bara. Hade gärna hört lite mer musik från de gamla spelen!

 6. @Spel-Malmer: Gott! 🙂 Det ska bli spännande.

  @NuYu: Hehe… och eftersom ingen hatar det så kan det inte vara bra!? 😉 Hur ställer du dig då till Limbo? Det har ju nästan bara fått hyllningskörer.

  @Lunandrez: Jag har inte kört RDR, aldrig gillat western som genre. Men alla talar så gott om det så jag får väl i alla fall låna det och testa.

  @Micke: Hehe… Vilken är din stil på storyn? Skulle vara intressant att veta. 🙂

  @Jonas: Jag har ju aldrig spelat de gamla spelen så mycket, så för mig gjorde det inget. Men jag förstår att det väckt visst ont blod bland gamla castlevania-fans. Men sånt är livet. Saker och ting förändras. Och i det här fallet blev resultatet riktigt bra.

Comments are closed.