Varför denna tuttfixering i Game of Thrones?

Jag börjar tröttna. Jag har de senaste veckorna följt två nya fantasyserier, Game of Thrones (sju avsnitt) och Camelot (fyra avsnitt). Förutom att Game of Thrones är ett antal nivåer bättre än Camelot så är de båda serier med stor potential. Båda lämnar mycket av “campy” känslan bakom sig och försöker göra mer realistisk, skitig och seriös fantasy. Det gillar jag verkligen.

Vad jag däremot börjar få problem med är den överdrivna sexuella exploateringen. Missförstå mig rätt. Jag har inget mot handlingar av sexuell natur i film och tv-serier. Det är en del av den mänskliga upplevelsen och har därför sin plats i all form av historieberättande som vill säga något om människan. Problemet uppstår när sex och nakenhet är med, utan att vara integrerat i historien, utan bara för att få större tv-publik. Alla vet att sex säljer. Det är ett billigt, och lite skabbigt sätt att få uppmärksamhet.

Många serier som går på kabeltv i USA dras med det här problemet. Eftersom USA har en så extremt hård lagstiftning angående nakenhet i vanlig tv, och över lag en så hård sexualsyn, så blir så klart motreaktionerna desto starkare. På kabeltv gäller inte samma regelverk och därför kan produktioner på dessa nätverk ha hur mycket bröst de vill i tvrutan. Och eftersom de kan, så gör de det också. Men det innebär inte automatiskt att tvserien blir bättre.

Jag skrev något om detta tidigare angående Game of Thrones. Jag konstaterade då att det fungerade bra, för de scener som varit användes för att bygga upp karaktärerna, och då även deras relation till sex. Men efter några avsnitt börjar jag tröttna. Game of Thrones är en fantastisk serie, men efter ett tag känns alla bröst och underliv bara billigt. De borde lita på att de har en bra historia att berätta istället.

Samma sak gäller Camelot. De har några riktigt underhållande karaktärer i Merlin och Morgan (Arthur däremot vill man strypa efter bara något avsnitt.) Varför då dessa ständiga sexscener och barbröstade kvinnor? Det känns bara som en cynisk, sexistisk exploatering av kvinnokroppen, vilket är tråkigt då serien har potential i sig själv.

Eller vad säger ni? Är jag bara en tråkigt PK moralgubbe, eller innehåller det här produktionssättet av film faktiskt en stötande kvinnosyn?

6 comments
 1. Jag är medelålders och Britt så jag kanske inte borde uttala mig (puritanical hypocrism), men det är störande mycket sex i serien där Game of Thrones är den första boken. Det är så pass mycket att jag tycker det är jobbigt att ta del av dem via ljudböckerna för jag kan inte riktigt “spola förbi”. Böckerna är kända för att ha detaljerade sexscener så det är inte så konstigt att de överför detta till TV. Jag klarar av det bättre i TV-formatet.

  Vet inte om det är en stötande kvinnosyn. Jag höll på att smälla av när jag såg Thor kliva omkring deffad och halvnaken. Titt for tat lixom. Uch, jag är inte speciellt reprensentativ för kvinnofrigörelsen och jämnställdhetens kamp. Men sex är knepigt, för så länge det är på LIKA villkor så är det ok, men jag vill inte se mer nakna män än kvinnor för tjejer är snyggare.

 2. Tråkigt… jag brukar också tröttna när det är massor av omotiverat sex med i film/tv-serier och det känns ju oftast ganska banalt. Igår på en film som dom visade på nian så hade dem sex tre ggr på en timme… liksom, jag fattade grejen att dom var kära och kåta efter första gången…
  kärlek kan faktiskt visas på andra sätt än med svettiga kroppar i tid och otid

  bra inlägg (som vanligt)

 3. @Frances: ”puritanical hypocrism ” 😉 Det är klart att du kan uttala dig!

  Det är ett intressant argument du anför. Jag har ju inte läst boken, så jag kan inte jämföra andelen sex däri, med tv-serien. Men det handlar inte bara om sex som sådant, utan också om hur man framställer det. Man kan välja olika kameravinklar som gör det mer eller mindre vulgärt. Det finns en skala av smakfullhet även inom detta område. Det jag tröttnar på är väl kanske snarare det smaklösa utfläkandet.

  När det kommer till Camelot har de ingen sådan ursäkt, då det inte finns någon bok som förlaga. Så jag tror snarare att det är en trend, med serier som Tudors och Rome som föregångare. Frågan är om det är en trend vi vill ha mer av.

  Sedan är jag inte säker på att bara för att man visa manskroppar sexistiskt, så är det sen okey att visa kvinnokroppar sexistiskt. Två fel gör inte ett rätt. I alla fall i min värld. 😉

  @niklas: Ja, det är ju det som blir problemet. Till slut blir det, som du säger, banalt. Det kan väl också vara en poäng, iofs, om det är det man är ute efter. Men jag kan inte låta bli att tycka att det känns lite väl billigt.

  Jag önskar bara att de kunde lite på att de berättade en bra historia istället.

  Tack för uppmuntran. 🙂

 4. Jag tycker inte att det är särskilt mycket sex i bokserien. Inte på långa vägar så mycket som i serien. De sexscener som skildras i böckerna är dessutom där för att de är viktiga för handlingen (exempelvis för att visa hur Daenerys och Khal Drogos förhållande utvecklas, visa andra sidor av Tyrion eller för att illustrera Theon Greyjoys människosyn).

  I tv-serien däremot… Just det där att det ska klämmas in nakna kvinnor (och män) i precis varje avsnitt, för att ett avsnitt av en HBO-serie utan sex är unheard of, det har jag tröttnat på rätt ordentligt. Det är synd att tv-bolaget tydligen inte litar på att tv-serien kan dra publik utan explicita sexscener. Eller att publiken inte kan lyssna på en monolog utan att två prostituerade har sex i bakgrunden…

 5. Jo, jag tror faktiskt att det var just scenen med Littlefingers monolog och tjejernas bakgrundssex som till slut fick mig att “ranta” ut det här inlägget. Det var en intressant monolog i sig självt och det kändes direkt billigt att ha två nakna kvinnor som liderligt gled omkring i soffan i bakgrunden.

  En tanke som slagit mig är också om inte allt detta överdrivet sexuella kommer att märka serien som “typiskt 2010” i framtiden. Allt går ju i vågor, så det kommer säkert att bli en motreaktion på det här, och så slår pendeln tillbaka, innan den vänder igen.

  Vi kan ju få liknande reaktioner när vi kollar på gammal film från 80-talet med öppna hawaiiskjortor och överdrivet stora muskelberg som Arnold, Sylvester o Co.

 6. Du kanske ska fråga dig själv varför du är så rädd för tuttar?

Comments are closed.