Winter is coming

Det är väl ingen som har missat att George RR Martins stora fantasyepos ”A song of ice and fire” har blivit TV-serie på HBO. Serien heter ”Game of Thrones” och verkar vara en fantasy som snarare är inriktad på politiska intriger än stora episka quests.

Nu har jag sett de första tre avsnitten, och jag är imponerad. Jag har inte läst böckerna, men det är många som höjt dem till skyarna, så förväntningarna var förhållandevis höga. Dessutom såg de trailers som HBO släppt väldigt bra ut, vilket ökade peppen ytterligare. Ändå blir jag inte besviken, utan jag tycker nog att serien är precis så bra som man vågade hoppas.

Det är genomgående mycket duktiga skådisar, Sean Bean och Peter Dinklage för att nämna några. Även barnskådespelarna är över lag mycket bra, vilket inte alltid är lätt att få till. Dessutom har de arbetat mycket med att få till olika miljöer och färgteman, beroende på var i världen karaktärerna är. Det är stor skillnad mellan den bistra, kalla norden, de varma sandfärgerna nere i huvudstaden eller de gröna slätterna på andra sidan havet.

Serien börjar i ett rasande tempo. Redan i första avsnittet introduceras man till väldigt många karaktärer. Det är på gränsen till för många. Men som tur är så sänks tempot en aning i andra och tredje och man börjar pussla ihop landets politiska och kulturella struktur, samt vilka tidigare händelser och krig som har lett upp till den nuvarande situationen.

Jag har redan börjat få några favoritkaraktärer. Sedan finns det de man älskar att hata. Men oavsett vilken känsla som lockas fram, så är det ändå imponerande hur väl de lyckats.

Något som jag störde mig på i första avsnittet var den överdrivna nakenheten. I USA får det inte visas någon som helst naket på tv. Förutom på kabeltv. Just därför brukar en del kabeltvserier visa extra mycket naket, bara för att de kan. Det blir alltför ofta en cynisk sexuell objektifiering av kvinnokroppen. Jag har inget emot naket, eller sexuella situationer, men då bör det vara en integrerad del av historien, inte något som slängts in bara för att få fler tittare. Efter första avsnittet var jag rädd för att Game of Thrones skulle falla i den fällan, men efter tre avsnitt kan jag lugnt konstatera att det som varit med verkligen har varit invävt i själva historien. Det är bra, både för att det skapare bättre karaktärer, och för att det inte känns lika billigt.

Game of Thrones har alla chanser att bli något av det bästa på tv under 2011. Det ska bli spännande att följa alla dessa Starks, Lannisters och Targaryens i kampen om tronen.

5 comments
 1. När det gäller nakenheten så är det mycket naket i första boken också. Incest – våldtäckter – djurisk barbarsex mm. Speciellt Danys hästgäng sexar mycket och offentligt.

  JAG gillade inte boken. Jag kanske ska var tyst för jag “lyssnade” på den istället för att läsa, men stilen på berättandet kändes inte “välskriven” och genomtänkt. Däremot var världen underbaaaar och jag sögs med i den och det är orsaken till att jag vill läsa mer. Möjligen är det så att den faktiskt passar mer som TV-serie istället för bok i formatet? Inget avslutas lixom. (Man kan absolut inte säga så till ett fan av Martin, de är helt galna, nästan lite Twilight varning. 😉 )

 2. Bra ändå att veta att sexet motsvarar orginalet. Jag hade blivit sur om de lagt på en massa extra bara för att få fler tittare.

  Det är så kul att du inte omedelbart blev ett fan av Martin utan faktiskt har en hel del kritiskt att säga om boken. De flesta som läst dem är ju mer eller mindre fanatiska. Kanske lite Twilightvarning som du säger. 😉

  Men kanske har du rätt i att en tv-serie till och med kan vara en bättre form för berättelsen än böckerna. Det beror helt och hållet på hur de lyckas jonglera alla de olika karaktärerna och deras trådar. För jag har förstått att det är väldigt många PoV-karaktärer i hans böcker.

  Vi får väl vänta och se helt enkelt.

 3. Som vanligt (Lost, Fringe, you name it), så har jag spoilat mig själv och kollat hur säsong 1 ser ut storymässigt. Vägen till Umbria skulle passa utmärkt i det här formatet. Jag drömmer om att det ska bli filmiskt. Ouppnåeligt? Jag drömde en gång om att det skulle kunna bli en bok…

 4. Jag har några kompisar som driver eget filmbolag, och ibland brukar vi skämta om att de ska göra filmadaptionen av Drakhornet.

  Men jag frågar dem alltid hur stor budget de har. 🙂 Drakhornet skulle vara riktigt dyr att filma med alla specialeffekter och märkliga väsen som måste fixas. Så de faller liksom på det.

  Men det är klart om Peter Jackson ringer så är jag ju intresserad. 😉

  Lycka till med Vägen till Umbria. Vem vet vad som kan hända …

 5. […] skrev något om detta tidigare angående Game of Thrones. Jag konstaterade då att det fungerade bra, för de scener som varit […]

Comments are closed.