Varning för Plants vs. Zombies!

Detta är en varning för alla som tycker om tv-spel. Vad ni än gör. Ladda inte ner Plants vs. Zombies! Det är extremt vanebildande, med beroendeframkallande spelmekanik, supermysig grafik, och smarta lösningar. Håll er borta! Annars kommer ni, liksom jag, att sjunka ner i PvZ-träsket. Så hysteriskt rolig är det.

För ett tag sedan tankade jag ner demon av PvZ. Jag hade hört en hel del gott om det, och kom omedelbart att uppskatta den egensinniga speldesignen och den allmänna graden av humoristisk knäpphet. Till slut bestämde jag mig för att köpa den fulla versionen, och jag tyckte väl att det var lite dyrt med 1200msp. Tänkte att detta är väl snarare ett 800msp. Men oj vad fel jag hade.

Zombieapokalypsen har inträffat. Hundratals zombies raglar nu över din gräsmatta. De vill in i huset och äta din hjärna. Som tur är har du högeffektiva ekologiska försvarsmetoder. Man börjar med att plantera några solrosor. De alstrar solenergi som är spelets valuta. Dessa kan man spendera på diverse försvarsanordningar, t.ex. ärtskjutare, kokosnötter, pirayaplantor och melonkatapulter.

Egentligen är det ett ganska klassiskt tower defence spel. Zombierna avancerar över sex olika filer, och det gäller att snabbt förvandla de levande odöda till döda odöda. Man börjar med en äventyrskampanj som ständigt introducerar nya zombies, blommor och miljöer för spelaren. På så sätt får man bit för bit lära känna alla knasigheter som spelet bjuder på. Men det är bara början.

PopCap Games har inte bara skapat en väldigt egen spelupplevelse. Med diverse trick och upplåsbara spellägen lyckas de dessutom förlänga upplevelsen långt bortom vad jag trodde var möjligt med en så i grunden simpel idé. Det finns flera olika sorters pussellägen. Man kan köra med eller mot en annan spelare. Man kan försöka överleva mot aldrig sinande vågor av allt starkare zombies. Dessutom kan man efter en första genomspelning av huvudäventyret på allvar börja investera i sin Zenträdgård. Man får vattna, gödsla och spela musik för sina blommor, så att de skänker en allt större monetära belöningar. Det låter kanske lite lamt, men är förvånansvärt roligt.

PvZ är inte ett spel som man sätter sig och spelar rakt igenom. Det är inte som ett äventyrsspel eller en FPS där man gärna biter av stora bitar varje spelomgång. Tvärt om är PvZ det perfekta spelet att ta upp och spela kanske en halvtimme på kvällen, innan man går och lägger sig och inte orkar ta sig an något mastigare.

Och jag kommer aldrig kunna höra ordet ”brains” igen utan att dra på smilbanden.

7 comments
 1. Mmm, PvZ. Jag gillar PvZ. Jag skulle kanske gå så långt som att säga att jag verkligen ääääääälskar PvZ.

  Kul att du blivit frälst också. 🙂

 2. Ett av mina mest spelade spel på Steam om sanningen ska fram.

  Var rätt skeptisk till det innan jag köpte det men jag blev som förhäxad.

 3. Det är verkligen en liten pärla.

  Jag undrar just hur de kom på idén. Den är, om man tänker på det, egentligen helt knäpp. Men de får det att funka så bra. De måste ha haft en hej dundrande brainstorming. 🙂

 4. Hur mycket ska vi slå vad om att det kommer kosta typ 150kr på 3DS? :p

 5. Utvecklingen av PvZ innehöll faktiskt väldigt lite i form av brainstorming då i stort sett hela spelet är gjort av George Fan. Vad jag har förstått gav Popcap honom i stort sett fria tyglar att utveckla sin idé och PvZ är resultatet.

  Men skitsamma, det är ett fantastiskt spel. Det är mycket bättre än ett tower defense-spel har rätt att vara. Jag har bara spelat det till PC men responsen till Xbox-versionen verkar överlag vara väldigt god. Hur är det nu, hade de lagt till flerspelarlägen till Xbox?

 6. @Tommy Håkansson: Ingen aning. Äger ingen 3DS. 😉

  @Vargavaka: Okey! Intressant. Det hade jag ingen aning om. En enda killes idé! Lysande.

  På xbox versionen kan man köra både med och mot varandra. Det är extra kul att köra mot. Den ena sköter blommorna och den andra zombierna. Alltid lika kul att lyckas äta upp moståndarens hjärna. 😉

 7. Ah, alright. Till PC är det bara singleplayer som gäller. Det låter ju nästan som om Xbox-versionen är värd att införskaffa bara för det 🙂

Comments are closed.