Några fina timmar på Gamex

Frances framför Skylanders monter, där vi precis har pucklat på varandra med diverce små monster. Matchen slutade 2-2 innan några tolvåringar ville ta över konsollen. 😉 Notera den utsökta, Totorianska kattbusshandväskan Frances håller i famnen. Visst är den tjusig!

Torsdagen den 3:e november öppnade Gamex sina portar. Jag har på tok för lite tid i mitt liv, men några timmar av nördkultur ville jag ändå klämma in, så när allt öppnade stod jag tillsammans med hundratals andra köande dataspelsälskare och frös utanför glasdörrarna. Det tog nästan en halvtimme för kön att ringla genom kassorna, men sedan var man inne och kunde börja gå runt och njuta av galenskapen.

Gamex är ett väldigt spektakel. Där finns allt från de riktigt stora företagen och deras AAA-spel, till de små independentstudiorna, diverse skolor, tidningar och politiska partier. Eller jag ska kanske säga politiskt parti (singularis). Efter att Piratpariet hastigt och lustigt blev utsparkade så fanns bara SSU på plats.

En mässa kan vara långtråkig, tråkig och … alldeles underbar. Men för att det ska bli underbart krävs det någon att dansa med. Ensamt är tråkigt.

Jag hade den stora glädjen att få spendera dagen tillsammans med Frances (spelkriget.) Det var jättekul att bara gå runt tillsamnans, snacka och upptäcka nya roliga saker bakom varje hörn. Sedan dök det upp mer folk, bl.a. Niklas (megazine) och David (spelkänsla) och vi gick alla fyra och intog en härlig lunch tillsammans i Kista Galleria. Slutligen dök även gammelräven himself upp, Spel-Malmer (spelkriget) och drog med oss på sin Mass Effect 3 turné!

Kön ringlade långt runt Modern Warefare 3s monter där man bakom resta väggar kunde få spela lite av demon. Hmmm.... visst var det 18 års gräns på det här spelet?

Det finns olika sätt att ta sig ann en mässa. Antingen kan man planera upp sin dag med olika tider man ska passa, vissa spel man ska testa (och är villig att stå i kö för) och föreläsningar man inte får missa. Eller så kan man bara gå in där och låta allt skölja över en. Jag föredrar det sistnämnda. Jag tror på de spontana mötena, de plötsliga upptäckterna och de dolda skatterna.

David, Niklas och Frances, alla med kurrande magar. Tur att gallerian inte ligger långt bort.

För det är i ärlighetens namn inte de stora AAA-spelen som intresserar mig. Jag finner de långa köerna utanför Diablo 3 och MW3 helt obegripliga. Mig gör det inget om jag spelar ett spel innan release, vid release eller ett halvår efter release. Men det är klart. Det kan bero på att jag knappt hinner spela de spel jag har. Hur skulle jag hinna med den störtflod av nya spel som ständigt landar framför fötterna.

Jag har aldrig varit en Nintendo-fanboy. Jag växte upp som PC-gamer. Om jag ändå spelade på konsol, så var det med stor sannolikhet ett SEGA. Men jag har med stort intresse observerat den nästan hypnotiska effekt som Nintendo kan ha på sina horder av spelare. Kolla bara in de här barnen som helt slaviskt står böjda över skärmarna under Marios vaksamma blick.
Det här var faktiskt riktigt häftigt. Forza 4 utspritt på tre skärmar för att få en äkta vidvinkelkänsla. För det krävs tre samlänkade Xbox 360s som var och en tar hand om sin skärm. Riktigt mysigt! (Men som Malmer så fint påpekade så skulle Forza 4 må bra av att använda ett svagt suddfilter, som det är nu så blir grafiken lätt plastig och tappar sin realism.)

Så fort Malmer tog sig in på mässområdet styrde han sina steg mot Mass Effect 3s monter (så klart.) Här kan vi se hans koncentrerade ansikte när han slaktar Cerberussoldater medan han muttrar om anti-aliasing och dålig skärmuppdatering. (Ett problem som tydligen berodde på att demot de spelade var från E3-mässan och inte riktigt finputsat.)

Det jag gillar mest med en mässa som denna är de små upptäckterna. Som hur oväntat kul det var att lira Skylanders (ett barnspel) tillsammans med Frances. Eller hur intressant det var att snacka spelmekaniska aspekter med de gotländska utvecklarna Three Gates som arbetar med sitt nya RPG Aethereus.

Tyvärr tycker jag nog spontant att mässan kändes lite tunnare än förra året. Missförstå mig rätt. Det fanns massor av roliga montrar att gå och titta i. Men det fanns mer knäppa och lite udda saker förra året som jag saknade i år. Över lag kändes det som att större delen av mässhallen gått åt till ett fåtal riktigt stora montrar, vilket gjorde att utbudet som helhet krymt en aning.

Jag skulle också vilja se ett större utbud av seminarier. Jämfört med bokmässan som jag var på för någon månad sedan så var utbudet extremt skralt. Men kanske är det en orättvist jämförelse. Bokmässan är flera gånger större, och har en oerhört mycket tyngre tradition. Men jag tror man skulle tjäna mycket på att i ännu högra grad inbjuda Sveriges mycket talangfulla och mångfacetterade gamercommunity att delta på ett mer aktivt sätt i mässans upplägg.

Och så fick vi träffa Sanna! Yey! 🙂

Men det beror ju som sagt helt på vad man är ute efter. Om man vill ha sin fix av AAA-spel så är detta ett eldorado. Och som sagt. Det viktigaste är inte alltid vad man gör, utan vilka man gör det med. Tack alla ni som förgyllde min dag på Gamex.

5 comments
 1. Jättekul att träffas!

 2. Vilken mysig genomgång. Ska du tillbaka i helgen något, eller har du sett och gjort ditt?

  Jag ångrar själv lite att jag inte hunnit komma dit ännu, men jag har varit lite för upptagen (med Bulletstorm!). Funderar på att kanske dra in lite kort i morgon eller på söndag, om jag får möjligheten.

 3. @David Grundström: Tack samma! 🙂

  @Sebastian Åkerström: Nej, tyvärr hinner jag inte det. Har varit sjuk idag (fredag) men mår bättre nu. Imorgon ska jag (om jag vaknar fräsch och frisk) åka på science fiction och fantasykongress i Uppsala. Och sedan jobbar jag på söndag. Så det är ganska kört med mer Gamex för min del. Men jag ska inte klaga. SF & F-Kongressen imorgon kommer bli hur kul som helst. 🙂

  http://november.fandom.se/

  Men jag tycker du ska åka in till Gamex. Om inte för att träffa alla sköna människor i gamingcommunityt!

 4. vad hårig jag ser ut bredvid Francis 😉
  du får skicka den bilden till mig sen =)

 5. […] spelar krigsspel på Gamex är, i sig, inte särskilt upprörande. Det är någonting som uppmärksammas av spelnördar själva. Spelbranschen bedriver en ständig kamp om att övertyga resten av samhället om att […]

Comments are closed.