Hade riktigt kul på Kontrast 2012

Kontrast hölls på hotel Gillet i Uppsala, vilket fungerade väldigt bra.

I helgen var det ju dags för Swecon – Kontrast 2012. Det var alltså den årliga svenska science fiction och fantasy kongressen som gick av stapeln i Uppsala. Väldigt smidigt för mig som bor strax utanför staden. Det var en riktigt skön helg, fylld med roliga samtal, intressanta seminarier och nya trevliga bekantskaper.

Några av försäljningsborden. Man kan se min rollup för Drakhornet längst bak i mitten.

Jag hade tillsammans med några andra författare bokat ett försäljningsbord. Det visade sig att det kom att krylla av spännande bokhandlare, författare och nya små förlag. Det var nog för mig, en av kongressens mest intressanta aspekter. Att få träffa och prata med andra författare som vandrat samma väg som jag själv gjort, som startat egna förlag och med brinnande entusiasm publicerat böcker. Flera av dem, te.x. Undrentide och Darkness förlag hade dessutom intressant nog börjat ge ut andras böcker också, och så blivit mer av “vanliga” småförlag, snarare än en enda författares egenförlag.

Ärligt talat tror jag att vi småförläggare upptog hälften av de försäljningsbord som var framställda. Det är tydligt att där finns motivation och energi, och nu när teknologin med e-böcker och POD dessutom gör det möjligt för allt fler att starta egna förlag så tror jag att detta bara är början. Inom några år tror jag att flera av dessa småförlag kommer att ha blivit betydligt större, och ha gett ut betydligt fler böcker inom fantastiken. Det innebär i sig att vi kanske har en ny vår att se fram mot vad gäller science fiction och fantasy på svenska.

Delade även bord med Mattias Lönnebo, författaren till bl.a. Amsalor och Draken, samt Den gråtande madonnan på Monte Pino.

Men jag gick ju på seminarier också. T.ex. gick jag och lyssnade på varför Buffy the vampire slayer fortfarande är aktuell efter 15 år. Och jag måste erkänna att även jag som aldrig sett Buffy blev lite sugen på att se serien. Helt klart står jag i alla fall betydligt närmare Buffyträsket nu än innan seminariet.

På lördagen lyssnade jag på Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg om hur de träffades, fick idén till Engelsforstrilogin, fick kontraktet på Cirkeln och hamrade ut hur man gjorde för att skriva en bok tillsammans utan att döda varandra. 😉

Gick även på ett seminarium med (tidigare nämnda) Sara BE, bibliotekarien Stella Chriath, och bloggaren Frida Adolfsson Lindahl. Riktigt kul var att bland alla trender så tog Stella upp det faktum att gamla väsen ur folktron blivit allt mer populärt att skriva om. Vilket ju inte kunde vara närmare sanningen när det kommer till mina egna böcker.

Sara Bergmark Elfgren, Stella Chriath och Frida Adolfsson Lindahl

Ett av de sista seminarierna jag gick på hade den underbara titeln: Djur som gör konstiga saker. Det var biologen Torill Kornfeldt som berättade om djur som gör konstiga saker, gärna med anknytning till sex, och som science fiction-författare borde lära sig någonting av. Hon hade föreläsningen indelad i Kanibaler, Zombies och Penisar. Bara en sån sak! 🙂

En myra som blivit helt “Zombifierad” av en specialiserad typ av svamp.

Fick faktiskt några idéer till en SF-roman som ligger och skramlar i huvudet. Hoppas jag någon gång får tid att skriva den. Vore grymt kul.

Fick även lite böcker signerade. En kopia av Blindsight av Peter Watts och Amatka av Karin Tidbeck. Ser mycket fram mot att läsa dem båda två, av helt olika orsaker.

Två av kongressens gäster: Peter Watts och Caitlin Sweet.

Sedan blev jag intervjuad av studiefrämjandet som var på plats och pratade med författare. Jättekul att få chansen att prata lite om mina böcker, influenserna från nordisk mytologi och vägen till att lära sig skriva. Han ville även att jag skulle läsa ett stycke, så jag valde ett kapitel ur Drakhornet. Håll till godo:

 

 

Allt som allt var det en riktigt rolig kongress, och jag ser fram mot nästa år då det blir Fantastika 2013 i Nacka.

3 comments
 1. “Två av kongressens hedersgäster: Peter Watts och Kelly Link.”

  Nja, det är gästen Caitlin Sweet till höger, inte hedersgästen Kelly Link.

  Kul att du trivdes! 🙂

  -j

 2. Klart du ska se Buffy! 😉

 3. @Johan. Just de ja. Det har du självklart rätt i. Nu är det korrigerat. Tack för övrigt för ett utmärkt arrangemang.

  @Maria. Jo, jag vet. I sinom tid. 😉

Comments are closed.