Stöd en framväxande novellmarknad. Köp en app!

Hej kära bloggläsare.

Idag släpper Mix Förlag tre nya eboksappar till iPad och iPhone. En för SF, en för skräck och en för erotik. Jag tänkte i detta inlägg uppmana er alla att sprida infon om dessa appar och uppmana alla fantastikintresserade ni känner att ladda ner dem. Jag har ju med min novell “Yi” i SF-appen, så jag har ett egenintresse i detta. Men det är egentligen inte därför jag vill uppmana er att sprida infon.

Det har egentligen aldrig varit enkelt för den fantastiska litteraturen i Sverige. Förutom några år på 90-talet då det fullkomligt exploderade av översatt anglosaxisk fantasy så har det gått lite på sparlåga. Det har varit mycket svårt för författare att hitta plattformar att publicera sina texter på. I alla fall betalande plattformar. På samma sätt har fantastiken ofta haft svårt att hävda sig hos förlagen som gärna satsat på säkrare kort. Men nu börjar det faktiskt hända saker och ting. Med ny teknik som PoD och eböcker så har det dykt upp många små fantastiska förlag som ger nya möjligheter. (Wela, Mörkersdottir, Undrentide, bara för att nämna några.)

Samtidigt finns det inte i Sverige på samma sätt som i länder med större befolkning (USA, UK, etc) en levande novellmarknad för fantastik. Visst finns det några fanzine och ett skönt antal entusiastiska eldsjälar som ger ut antologier. Men en betalande novellmarknad känns ganska avlägsen.

Men kanske kan det bli förändring på det. Mix Förlag har under en tid satsat en hel del på novellmarknaden. Och ur ett affärsmodellsperspektiv är detta med apparna väldigt intressant. De försöker nu vid lanseringen få till de stora volymerna. Just nu kostar en app nämligen bara 7 kr, vilket är lägsta möjliga pris i Apples AppStore, och vilket också bara är en bråkdel av vad det skulle kosta att köpa de 6 inkluderade novellerna som epub (vilka annars kostar typ 18kr st hos adlibris, bokus etc.) Jag misstänker att Mix hoppas att läsare som läst ut de inkluderade novellerna kommer att vill köpa fler. Då kan de göra det internt i appen och Mix kan dra in mer cash.

Om det här visar sig vara en affärsmodell som fungerar, så öppnas nya möjligheter för förlagsbranschen, och därmed för fantastikförfattarna och alla fantastikälskare. Om de verkligen börjar tjäna pengar på det så kommer andra förlag att följa efter.

Så hjälp till att bygga en ny betalande novellmarknad för fantastik! Se till att sprida infon och be folk ladda ner apparna. De kostar ju bara 7 kr, och köper tillräckligt många dem så kommer de upp på Apples topplista, och då kan vi börja prata riktigt stora volymer.

Du kan köpa Dötid Science Fiction via AppStore i din iEnhet eller genom att klicka här. Apparna finns tyvärr ännu inte till Android.