Min novell Yi ligger etta på iBooks

För någon vecka sedan släppte Mix Förlag min Science Fiction novell Yi till Apples iBooks. Sedan dess har den klättrat på listorna och roligt nog så låg den idag etta på iBooks Scifi/Fantasy-lista.

Det innebär att den kom före populära författare som Geroge RR Martin och Orson Scott Card. Enders Game av Card toppar listorna nu i och med filmen som precis haft premiär. Visserligen är Yi bara en novell, detta gäller bara i Sverige, och placeringen kommer antagligen inte att hålla i sig. Men det är ändå mycket roligt att för ett tag vara etta på listan.

 

3 comments
  1. Fräckt! Hur ser det förresten ut på inkomstsidan för din del när det gäller Yi? Novellen är ju väldigt billig, men samtidigt är det viss skillnad på vad olika butiker tar för den. Har för mig att jag köpte den för 19 kronor. Hur mycket får du av detta?

    I övrigt, jag gillar Yi, speciellt hur du lyckas gestalta världen och ge den en väldigt rik bakgrundsberättelse, teknologi och kultur, på så få sidor och utan att dra ut på det. Kärleksinslaget och SPOILER ALERT var kanske en aning kliché, men berättelsen var bra och slutet snyggt.

  2. Kul att du gillade Yi! Jag hade väldigt roligt när jag skrev den, och just det här att försöka måla upp en färgsprakande värld på så kort utrymme som möjligt är något jag försöker göra i allt jag skriver. För mig är världen en extra karaktär i berättelsen med sin egen atmosfär och sina egna beteendemönster. Jag tror faktiskt att det var just möjligheten att försjunka i en annan värld som, tillsammans med de stora idéerna och de rasande äventyren, drog mig till fantastiken till en början med.

    Angående hur mycket jag tjänar på novellen så följer det de vanliga ramar och den praxis som gäller för nästan all publicering via förlag i Sverige. Jag som författare får 25% av F-priset. Det innebär att Mix Förlag, som ger ut den får 75%. Sedan ska distributören ha sin del av kakan också. Ofta lägger de på 30-100% beroende på distributör. Nu vet jag inte exakt vad Mix har satt F-priset som. Men låt oss för enkelhetens skull säga att de har satt F-priset till 10kr. Då lägger distributören på sina avgifter och kanske säljer den för 19kr. Av F-prisets 10kr får jag då 2,50kr. Detta ska sedan såklart skattas med egenavgifter och inkomstskatt. Det drar ungefär 60% av dessa 2,50. Så kvar blir väl en krona. 😉

    Som du förstår så är detta inget man blir ekonomiskt rik på. Men om jag ville bli rik på pengar skulle jag inte skriva, då skulle jag handla med värdepapper på börsen. Men, som jag tror att du är väl medveten om, så gör författandet mig rik på andra saker, sådant som betyder mer.

  3. Haha, men en krona är ändå inte fy skäms. Speciellt inte när en får många läsare. Men som du säger, skrivandet ger något annat än pengar tillbaka, och framförallt ger det till andra, så även om jag själv skulle vilja få någonting ekonomiskt tillbaka för mina berättelser är det ju inte därför jag skriver. Pengar är en bonus, vinsten ligger som du säger på andra håll.

Comments are closed.