The Silent Age – Episode One

The Silent Age är något så spännande som ett pusseläventyr med tidsresetwist. Det är något med iPaden och de spel som kommer via appstore som påminner mig så starkt om min tidiga tonårstid med C64:an, Amigan och PCn. Det var en tid då spelstudiorna ännu inte växt sig enorma och bara levererade AAA-spel. Tvärt om kunde nästan vilken snubbe som helst sätta ihop ett spel i sin källare, om man bara hade talang och resurser nog. Spel som Another World är bevis på det. Nu är vi inne i ännu en sådan period. Tack vare den plattform som iOS och Android erbjuder finns det nu tusentals små intressanta indieutvecklare som skapar nya spel. Där de stora studiorna inte vågar ta risker och testa nya saker så gör dessa indiehus allt de kan för att vara originella. Vissa saker blir bra, mycket blir skräp, men ibland kommer det guldkorn.

The Silent Age är skapat av den danska indiestudion House on Fire. Man är en vaktmästare som arbetar på ett stort och hemligt företag. En dag ska man ner och städa i de underjordiska valven när man möter en döende man som påstår att han kommer från framtiden där hela mänskligheten är utrotad. Han ger bort sin tidsreseapparat och dör. Den är fixerad på att resa 20 år in i framtiden. Med ett tryck på knappen kan man åka dit och tillbaka.

Det är egentligen ett peka-klicka äventyr av den klassiska skolan. Hämta en pryl här, använd det där. Dessutom kan man ta med sig prylar när man reser genom tiden, och det man gör i dåtid påverkar världen i framtid, vilket kan ge upphov till intressanta spelmekaniska lekar.

Det som ändå gör spelet så bra är stämningen. För hela den här problemlösningsgrejen är visserligen underhållande, men trots tidsresetwisten känns det som att man gjort det förr. Men musiken, miljöerna och de allmänna kusligheten är det som håller en kvar.

Spelet är just nu Gratis! i appstore. Jag tror att det kanske förblir så också. De frågar nämligen istället om en donation på slutet av spelet, så att de kan fortsätta att utveckla Episode Two. Jag ska erkänna att jag faktiskt donerade en slant. Det är nog första gången jag gör det i en app. Så det måste innebära att det faktiskt berörde mig.

Så detta är med andra ord den perfekta julklappen till dig själv. Gå till appstore, eller till google play om du har en Android och tanka ner. Och ha så roligt.

God Jul!

1 comment
  1. Hm, låter lite intressant, ska genast tanka ner!

Comments are closed.