Om en vecka släpps Maskinblod 2

Om en vecka, den 12:e mars för att vara exakt, släpps den nya science fiction antologin Maskinblod 2. Jag deltar i antologin med novellen “Hon som dömer.” Det är en novell som utspelar sig mer än 10 000 år in i framtiden, i en mörk period för den galaktiska mänskliga civilisationen.

Den här novellen kom till i en skrivargrupp. Vi fick utmaningen att skriva något på temat fjäder. Eftersom jag har ett stort intresse för mytologi började jag omedelbart tänka på den egyptiska gudinnan Ma’at. (Vilket säger något om hur min hjärna fungerar.)

Enligt de gamla egyptierna vägde hon varje avliden människas hjärta på en våg. I den andra vågskålen låg sanningens fjäder. Om hjärtat var tungt av synd blev den döde uppslukad av ett odjur. Om hjärtat däremot var lätt av rättfärdighet fick den döde inträda i Osiris paradis.

Ganska snart började en science fiction-historia ta form. För vad är egentligen rättvisa och rättfärdighet? Vem har rätt att väga människans hjärta? Vem har kraften att styra galaxen och avgöra dess öde? ‘Hon som dömer’ är en novell om erövrare och förbrända världar, om makten att göra vad man vill och om en förlorad mänsklighet. Men mest av allt handlar det om Ma’at, hon som dömer.

Du kan läsa ett smakprov, inte bara på min novell, utan på alla noveller här.