Första pris i Duo Ditos SF-novelltävling Framtidsnovellen.

Jag har vunnit Duo Ditos SF-novelltävling Framtidsnovellen! Vilket självklart känns otroligt roligt. Förra våren vann jag ju hederspris med “Yi” i SF-bokhandelns och Mix Förlags stora SF-novelltävling. Men denna gång har jag alltså vunnit förstapriset!

Uppdraget för tävlingen var: “att skriva en framtidsnovell förlagt till Sverige år 2050, där man ur ett jag-perspektiv ska gestalta hur samhällslivet, kulturen, litteraturen musiken, konsten eller någon annan företeelse ser ut 37 år framåt i tiden.”

Detta var en utmaning jag inte kunde låta bli. Trettiosju år är tillräckligt lång tid för att vi ska hinna få helt nya kulturella fenomen, samtidigt som mycket också kommer att vara det samma. Så här fanns en chans att blanda något urtypiskt svenskt med något nytt och främmande. Det blev en historia om en konstnär, hans röda stuga i skärgården och hur hans värld kommer till sitt definitiva slut. Det blev novellen “Vid världens ände.”

Redan i mitten av april avslöjades de tio finalisterna. Roligt nog kunde jag konstatera att min novell fanns med på listan. Den 21:a maj avslöjades de tre som fick stå på prispallen. Jag hade vunnit! Juryn bestod av den prisbelönte SF-författaren och musikern KG Johansson och Språkkonsulten och författaren Anna Gable. Dessutom hade antologins redaktör Anders Textorius en sista röst att lägga.

I sin motivering skrev juryn bland annat: “Oskar skriver med bra flyt och har ofta originella idéer … både i språk och idé har Oskar fångat situationen, en originell människas sista timmar, en futuristisk konstnär som just genom sin konst visar att han inte är så känslokall som han själv låter påskina. Väl genomtänkt och väl genomfört.

De andra bidrag som kommer att publiceras är Patrik Centerwall med “Kulturkontrollanterna”, Christina Nordlander med “Skruven” samt bonusen Mattias Hällerö med “Den vita staden”. En rolig detalj är att redaktör Anders Textorius kommer att skriva djupanalyser av samtliga novellerna på samma sätt de gjorde i förlagets tidigare antologier “Nutidsnovellen” och “Dåtidsnovellen.” Om allt går som planerat kommer Framtidsnovellen att utkomma i september.

Väl mött då.