Idag släpps framtidsnovellen

I maj 2014 vann jag förstapris i Duo Ditos SF-novelltävling “Framtidsnovellen. Idag släpps den. Ni kan läsa förlagets beskrivning nedan:

 

Antologin Framtidsnovellen är den tredje och avslutande delen i Duo Ditos tidsnovellserie och resultatet av en novelltävling med samma namn. I föregångaren Nutidsnovellen gestaltade novellförfattarna litteratur-historiska teman och i uppföljaren Dåtidsnovellen låg olika historiska scenarior i fokus i de utvalda novellerna. I Framtidsnovellen var författarnas uppdrag att gestalta hur Sverige skulle kunna se ut år 2050. På vilket sätt kan samhällslivet, kulturen, litteraturen, musiken, konsten eller någon annan företeelse komma att förändras?

Till Framtidsnovellmästare utsågs Oskar Källner med novellen “Till världens ände” som handlar om en konstnär som med sin android vid sin sida är beredd att skapa sitt mästerverk strax innan världens undergång.Patrik Centerwalls bidrag “Kulturkontrollanterna” handlar om två kulturkontrollanter som inspekterar om folk följer den auktoritära statens kulturdirektiv.Christina Nordlanders “Skruven” gestaltar hur den kvinnliga huvudpersonen lider av abstinens från sina upplevelsekickar som hon fått genom ett implantat inopererat i hjärnan.Slutligen återfinns även en bonusnovell av Mattias Hällerös “Den vita staden” som gestaltar utanförskap och ensamhet i ett segregerat samhälle.Inledningsnovellen “TCDD” är skriven av Anders Textorius.

Varje vinnarnovell följs av en teoretisk bakgrund med ett filosofiskt perspektiv och dessutom en uppföljande novellanalys av Anders Textorius. Framtidsnovellen kan med fördel användas på skolor, studieförbund, folkhögskolor och skrivkurser som behandlar novellkonsten. Om man använder tidsnovelltrilogi för sitt eget författarskap eller i utbildningssyfte får man en kraftfull inspirationskälla för olika litteraturhistoriska, historiska och filosofiska teman som man kan använda för att göra textanalyser, skriva egna noveller eller få tips om hur man kan göra om man vill delta i novelltävlingar. Novellerna kan förstås även läsas fristående med stor behållning.