Finalisterna till Selmapriset avslöjade

I höstas skickade jag in mina böcker Drakhornet och Skogens hjärta till det nyinstiftade Selmapriset. Det är Lava förlag tillsammans med tidningen Skriva som tagit initiativet. På Lavas hemsida kan man läsa följande motivering:

Det är bara en promille av allt som skrivs som ges ut av de stora förlagen. Det är en kulturell tragedi att resten kvarlämnas i byrålådor. Egenutgivningen förändrar denna struktur i grunden och förhoppningsvis kan Selmapriset få fler att upptäcka hur mycket fantastiska saker som skrivs utanför storförlagen.

– Sigge Eklund

Mer om Selmapriset här.

Totalt kom det in över 200 bidrag. Nu har 18 valts ut till final. Tyvärr var mina böcker inte ibland dem, men jag känner flera namn och önskar dem alla lycka till.

Det ska bli spännande att följa både årets prisutdelning och Selmapriset som sådant de följande åren. Det är tydligt att man med formuleringar som “Augustpriset har fått en lillasyster.” vill åstadkomma en attitydförändring mot egenutgiven litteratur. Hur det kommer att gå och vilken status som Selmapriset som sådant kommer att få, kan bara framtiden utvisa. Men det finns mycket egenutgivet som är bra där ute, och jag tror att kvaliteten bara kommer att bli högre. Så det finns alla förutsättningar för en spännande framtid med Selmapriset.

Hela listan med finalister kan ni läsa här.