Munins skärvor blir talbok.

Munins skärvor har blivit 172 mb talbok. Känns grymt bra. Jag fick brevet i veckan från MTM som informerade mig om att Munins skärvor blivit efterfrågad av personer med läsnedsättning. Därför har nu MTM (Myndigheten för tillgängliga medier gjort boken tillgänglig som talbok.

Det är viktigt att observera att en talbok från MTM inte är samma sak som en ljudbok. En talbok produceras för att människor som inte kan läsa tryckt text ska kunna ta del av en bok som tal. En ljudbok lånas från biblioteket, men finns bara tillgänglig för de som har behov. Förr använde man kasettband och sedan CD-skivor. Idag finns det en grymt smidig app så man bara kan strömma rakt ner i telefonen. En ljudbok i kontrast produceras av ett förlag och säljs sedan kommersiellt. Vem som helst kan köpa en ljudbok.

Jag blir alltid lika glad när något jag skrivit blir talbok.Enligt min mening är biblioteksväsendet något av det viktigaste vi har i landet. Vi behöver bibliotek för att vara en upplyst civilisation.  Därför är det också viktigt att alla ska ha tillgång till litteratur, oavsett om de har en läsnedsättning eller inte.

Detta är inte första gången något jag gjort blir talbok. Både Drakhornet och Skogens hjärta, samt novellerna Yi och Vägen till stjärnorna, har blivit talböcker tidigare. Men det är ändå alltid lika roligt att få brevet i handen och veta att ens böcker nu finns tillgängligt för så många fler.

En ljudbok läses ju ofta in av skådespelare som dramatiserar texten. Så är det inte med talböcker. I min (begränsade) erfarenhet så verkar snarare talböcker ofta läsas in av en tämligen neutral uppläsare. Vad som är bäst är nog en smaksak. Lyssna själv och avgör. Man kan nämligen lyssna på ett smakprov. Klicka här för att komma till Munins skärvor och smakprovet.