Snart är det Swecon/Confuse 2015!

Nu till helgen är det dags för årets Swecon (Svenska nationella science fiction och fantasykongressen.) I år är det sammanslaget med Confuse, en kongress som hör hemma i Linköping. Närmare bestämt kommer allt gå av stapeln på gamla Frimis i Linköping.

Frimurarhotellet i Linköping

Det roliga med kongresser organiserade av fandom är att det är något som vi alla gör gemensamt. Vi är helt enkelt en massa fans som träffas, umgås och diskuterar saker som vi finner spännande och intressanta. Själv kommer jag att medverka på två paneler samt hålla ett föredrag om shintoism och japansk anime. Mitt schema ser ut så här:

 

Lördag.

 • Föredrag: Shintoismens påverkan på modern japansk anime
  14.00, Tellus
  Oskar Källner
 • Panel: AI & Robots in film, TV and literature
  20.00, Klostersalen
  Patrik Centerwall (mod), Madeline Ashby, Tommy Persson, Oskar Källner, Thomas Padron-McCarthyHow have the role of AI and robots changed in sf over time? Which are the best, worst or most interesting depictions, and why? What aspects have been considered or missed?

 

Söndag.

 • Panel: Troll i svensk fantasy
  11.00, Klostersalen
  Kristina Hård, Oskar Källner, Carolina Gómez Lagerlöf (mod), Anna Vintersvärd, Rasmus Kaj
  Trollen har kommit tillbaka eller har de alltid varit populära? Vilken betydelse har troll i svensk fantasy? Hur skiljer sig trollen i fantasy från trollen i svensk folktro?

 
En stor del av resterande tid kommer jag att stå vid mitt bokbord. Om ni är på kongressen så kom gärna förbi och säg hej. Om jag inte finns vid bordet är jag antagligen och smiter in på någon extra intressant panel eller föreläsning Det vimlar av intressanta grejer på Confuse. Läse hela programmet här.

Förra veckan skrev förresten Corren en intressant artikel om de som arbetat med att arrangera kongressen. Jag gillade speciellt slutklämmen i artikeln. Vad är egentligen realistisk litteratur? En vanlig deckare eller en hård science fiction?