På författarmingel på Bonniers

Emelie Schepp, Oskar Källner och Lotten Skeppstedt, produktansvarig på Type&Tell..

Igår var jag på författarmingel på Bonniers. Det var en tillställning för att fira lanseringen av deras nya egenutgivarverktyg Type&Tell. Ett antal författare var inbjudna, både egenutgivare och traditionellt förlagsbaserade. Det var mycket trevlig stämning och bjöds på gott tilltugg. Och som vanligt i sådana här sammanhang är det alltid roligt att få gå runt och diskutera böcker och förlagsbranschens framtid med andra som är lika intresserade.

Det bjöds på dricka och diverse tilltugg. Eller vad sägs om sill- och laxröra toppat med mango?
Emelie Schepp berättade om sin författarresa.

Speciellt inbjuden var Emelie Schepp som berättade om sin resa. För några år sedan gav hon ut sin kriminalroman “Märkta för livet” som egenutgivare. Hon beställde 4999 böcker som landade i tre pallar på hennes garageuppfart. Böcker som hon var tvungen att bära ner för hand källaren.  Hon lyckades dock få in den hos Akademibokhandeln och försäljningen sköt fart. 40 000 sålda exemplar senare, och över 800 vänder ner i källaren fick hon kontrakt med W&W inom Bonnierkoncernen. För nog är det så att de etablerade förlagen håller koll på de egenutgivare som lyckas. På så sätt är Emelie en av de första som verkligen visar på det enorma paradigmskifte vi är inne i, att egenutgivningen är den nya manushögen.

Det ska bli mycket intressant att se vad det blir av Type & Tell. Många andra plattformer som t.ex. Publit och Booqla har många år av erfarenhet och utveckling i ryggen. Men Type & Tell har en huvudman med både starkt kapital och ett extremt starkt varumärke. Dessutom märks det att projektet drivs med både passion och övertygelse. Vi får väl se om några år hur det har gått.

Ann Ljungberg, Thomas Årnfelt och Oskar Källner