Jag saknar en bra ny scifi serie.

Den här sommaren började med ett brak. Först var jag en och en halv vecka i Kina, sedan två veckor på läger. Nu börjar väldigt sakta semesterkänslan infinna sig i kroppen, och vad är bättre en sval sommarnatt, när frugan och bebisen sover, än att slappa framför en skön scifi serie.

Men jag har ett omedelbart problem.

Caprica har visat sig vara en total katastrof. Hur mycket jag än älskade BSG (=Battlestar Galactica) så står jag inte ut med det fiasko som spin-offen visade sig vara.

StarGate Universe har väldiga problem med att finna en vettig balans i sin show. Ett par bra episoder här och var gör inte en bra första säsong. Alldeles för mycket ”Greys Anatomy in Space” för min smak. Trist, för med en bättre balans mellan karaktärsutveckling och aktion (jag vill alltså ha mera aktion och mindre teen-angst som blir tröttsamt i längden), och med folk som man faktiskt kände för och brydde sig om, samt ett beslut från Colonel Young o co som i alla fall då och då faktiskt var intelligent, så skulle serien kunna lyfta! Men än så länge är det mer plågsamt än njutbart.

V – 2009. Den nya V serien har bara ett fel. Att jag redan har sett de första 12 avsnitten! Jag såg orginalserien som barn på 80-talet och då BSG verkligen lyckades göra en fantastisk remake, så var det bara att hoppas på något liknande här. Förhoppningarna infriades. Serien hade en underbar start innan jul. Sedan var det läskigt tyst, men i slutet av mars så kom det äntligen fler avsnitt. Nästan alla har varit bra, även om de riskerade en del i och med att de sänkte tempot en aning.

Här finns sköna karaktärer som man faktiskt känner för och som gör det absolut bästa de kan med begränsade resurser. De ställs inför moraliska dilemman, och får betala priset för sina val. Och en av dem är dessutom präst! Kan inte säga hur skönt det är att äntligen se en präst framställas på ett intelligent och mänskligt sätt. Annars, speciellt i svensk film, så är präster nästan alltid skumma typer. Men här fungerar det riktigt bra! Så det är bara att hoppas att de producerar nya avsnitt snart!

Men vad ska man då göra, en sen sommarkväll som denna? Det blir väl att ta fram DVD samlingen och återuppleva några av de bästa episoderna från Babylon 5, igen. 😉