Cameron pratar Avatar 2… och 3.

Nyligen intervjuades James Cameron i i L A Times. Han avslöjade då en hel del angående de två kommande Avatarfilmerna. Han sa att han  hela tiden hade siktat på en trilogi, så det är inte förvånande att det nu blir uppföljare.

Egentligen hade han några andra projekt på gång, te.x. Battle Angel Alita. Men  vi får se hur det blir med det nu. Efter Avatars enorma ekonomiska framgångar vill Camerons finansiärer (20th Century Fox) snabbt få fram uppföljarna. Inte så konstigt kanske, då Avatar är världens mest inkomstbringande film. Totalt har den spelat in häpnadsväckande 18,7 miljarder kronor.

Tvåan kommer att utspela sig på Pandora men inte enbart i regnskogarna. Mycket av filmen kommer att utspela sig i Pandoras väldiga hav. Cameron lovar att oceanen kommer att vara “lika rik, spektakulär, galen och fantasirik” som regnskogen i första filmen.  Det är inte så konstigt att Cameron återvänder till havet. Redan 1989 skapade han ju en av de första tekniskt fulländade undervattensfilmerna, The Abyss. Personligen anser jag att den till skillnad från Avatar, dessutom hade en riktigt bra berättelse och inte bara teknisk perfektion.

Cameron har i alla fall ett dokumenterat intresse för livet under haven. Förutom The Abyss har Cameron tydligen också gjort två djuphavsdokumentärer, och om man kollar på en hel del av floran i Avatar så ser man att de är inspirerade av undervattensflora. Jag tycker det är modigt av honom att faktiskt våga sig på något nytt. Igen. Det finns många regissörer som bara skulle gjort en Regnskog 2.0, men Cameron har ytterligare visioner han vill förmedla till bioduken.

Angående den tredje filmen ger Cameron ledtrådar om att han planerar lämna Pandora till förmån för någon annan av månarna i samma solsystem, och så skapa en ny historia på en ny plats, men ändå med kopplingar till resten av trilogin.

För övrigt pratar han en hel del om hur Avatar fått politiska, ekologiska och ekonomiska implikationer runt hela världen. Själv är han förundrad över att amerikanerna verkar tro att de måste välja mellan en miljövänlig politik eller en stark ekonomi. Han säger att det är de länder som satsar starkast på t.ex. förnybara energikällor som kommer att ha de starkaste ekonomierna om tjugo år. Och just nu är det Kina. Men han säger att det är svårt att jobba med dessa frågor i ett land där två tredjedelar av befolkningen väljer att inte tro på global uppvärmning. Han hoppas att hans filmer kan hjälpa till och skapa kraft i debatten, och på så sätt kanske vara en del av att skapa en bättre värld.

Sedan tjänar han otroligt mycket pengar också. Men det har han säkert inget emot. 😉

Själv är jag bara glad över att få avnjuta ytterligare några Avatarfilmer. Jag gillade verkligen den första. Även om den rent berättartekniskt följde en grundläggande formel, så var världsbygget och den bakomliggande idén ruskigt bra. Man kan ju alltid hoppas att de åter lyckas bygga en lika fascinerande värld, men denna gång kanske de stoppa in en oväntat bra story också.

T.ex. Suly åker och fiskar. Två timmar av fantastiska solnedgångar över ett skimrande CGI hav.  😉

Läs gärna hela artikeln i L A Times.