GOTY – Årets rollfigur

Idag är tanken att man ska nominera en rollfigur som stack ut. En karaktär som fångade ens uppmärksamhet och som blev något mer än bara ytterligare en NPC. Jag tänkte passa på att nominera en av årets skönaste sidekicks. För vad vore Frodo utan Sam? Vad vore Han Solo utan Chewbacca, eller Batman utan Robin? Varje hjälte behöver en vän som håller dem om ryggen. Den rollfigur som jag tänker ta upp idag fångade mig med sin glappande käft, sin dryga humor och sitt stora varma hjärta. Jag talar om Barry Wheeler.

Årets rollfigur: Barry Wheeler.

Först trodde jag att jag skulle avsky honom. När han dök upp i Alan Wake påminde han om så många andra dryga, yviga glappkäftar som jag sett så många gånger förr. Jag brukar i regel störa mig på dem. Men snart upptäckte jag att Barry var annorlunda. Under hans yviga yttre klappade ett hjärta av guld. Han är kanske inte den modigaste, knappt heller den smartaste. Men det finns en sak med honom som är värd att uppmärksamma. Han är helt och fullt överlåten till sina vänner. Han är lojal intill döden. Utan Barry skulle Alan vara förlorad.

Så under spelets gång värmde jag sakta upp för Barry. Men det kom en scen där jag gick från att gilla honom till att älska honom. Det är när han plötsligt kommer ut ur en butik med en pannlampa på huvudet och en julgransbelysning virad runt kroppen. Han pratar stolt om hur det nu räcker med att han bara tittar på mörkervarelserna, så dör de. Plötsligt var han ganska smart. På sitt egna knasiga vis.

Han gör även en storstilad comeback i den sista DLCn ”The Writer”. Jag ska inte skriva för mycket om det, för jag vill inte spoila överraskningen. Låt mig bara säga att den sista achievement man får är en av de smartaste jag sett i ett spel, någonsin. Och det är tack vara Barry.

Missa inte de andra bloggarna:

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets rollfigur’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Gamingmama, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Onlajn, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

8 comments
 1. Klockrent val måste jag säga 🙂 Fast så valde jag ju samma, hehe. Älskar Barry!

 2. Haha! Älskar att så många valt Barry. Han fick en honorable mention även hos mig. Skön snubbe! 😀

 3. Barry är awesome! Speciellt scenen du nämnde, med pannlampan – the Eye of Mordor! – och julgransbelysningen. Klockren! 😀

 4. Barry här också minsann, han får gott om uppmärksamhet idag. Det med all rätt, även om han inte var en av de som dök upp i huvudet när jag skulle utse årets rollfigur. Super Meat Boy är mest awesome om man frågar mig, in the end. ^_^

 5. Oj! Ännu ett Barry-inlägg! 🙂

  Otippad kandidat men väldigt självklar så här i efterhand när jag tänker på honom. Han lyfter ju verkligen Alan Wake som spel. En helt klart värdig figur!

 6. Det är Barry och Marstons dag idag minsann.

 7. @Familjespel: Vad är det de säger+ ”Great minds think alike!” 😉

  @pixelviking: Visst är han skön. Och han har liksom en så goo självdistans också till sig själv och sin relation till Alan. Han lättar upp stämningen och gör hela spelet det där snäppet bättre…

  @Ercarret: 😀

  @Lunandrez: Hehe… måste testa Super Meat Boy. Har blivit riktigt nyfiken.

  @Mattias: Ja han lyfter faktiskt hela spelet. Utan honom tror jag att Alan Wake hade varit lite för mörkt. Men han är mer än bara simpel Comic Relief. Han är helt enkelt en goo gubbe! 🙂

  @NuYu: Japp. Jag har också sett det. Men jag tror att Marston vinner i rent antal. Tyvärr. Har inte spelat RDR så jag kan inte jämföra, men min röst går ändå, helt jävigt, till Barry.

 8. […] mina första intryck (som inte var lika positiva), samt de utmärkelser det vann under Årets rollfigur och Årets […]

Comments are closed.